Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Maja Vučić otkriva kako se pokrenuti ovih blagdana i postati bolji prema sebi, a potom i drugima

Cedevita
08.12.2023.
u 09:50

U užurbanom vremenu često zanemarujemo bližnje, a uspijevamo naći vremena za trivijalne stvari. Zato krenimo od malih dobrih djela koja imaju veliki učinak: usrećite nekoga praveći mu društvo, popijte čaj sa susjedom koja je sama, nazovite ljude koji žive daleko i posvetite im svoje vrijeme“, savjetuje Maja Vučić. Maja je podržala kampanju „21 dan optimizma” koju je pokrenula Cedevita, a u kojoj građane potiče da kroz sitniCE, svakodnevna mala dobra djela, učine nešto lijepo za svoje bližnje, ali i same sebe.

Ja sam mali, nebitan kotačić, što ja mogu promijeniti? Rečenica je to koju sami sebi često govorimo kao svojevrsno opravdanje kad se u nama javi želja ili ideja za nekom promjenom. Često zaboravljamo da svaka promjena prvenstveno zahtijeva prvi korak i da ona ne mora biti ni velika ni radikalna da bi činila određenu razliku u nama i oko nas. O tome smo razgovarali s Majom Vučić, profesoricom psihologije specijaliziranom za područje kognitivno-bihevioralne terapije, koja je istaknula da smo odgajani u uvjerenju da nešto ne možemo, da smo možda i nevažni, da je bolje da se ne bunimo, uz objašnjenje da promjene nitko ne voli. Zato smo u nekom trenutku i sami u to i povjerovali. Uvjereni smo, kaže Maja, i da bilo koja promjena mora imati značajan utjecaj na društvo i podsjetila da svaka promjena kreće malim pojedinačnim koracima, a onda se stvori masa pojedinca koji imaju istu misao, istu želju.

„Da odmah razbijemo iluziju o tim „velikim“ ljudima. I oni skupljaju masu kako bi ih netko podržao u njihovoj ideji. Sve je isto, samo što ovi „veliki“ vjeruju da mogu, a „mali“ su često obeshrabreni, pa ni ne pokušavaju. Davida i Golijata ima svugdje u svijetu, a najmanje što možemo jest barem probati učiniti dobra djela koja su nam u srcu i u glavi, jer i to je već veliko“, ukazala je Maja.

Zbog užurbanog života često zanemarimo bližnje, a nađemo vrijeme za trivijalne stvari

Maja nam je otkrila da mala dobra djela imaju i veliki utjecaj na nas same, jer kad ih činimo i sami se osjećamo dobro, jer konačno si osvijestimo da smo nekome dali nešto od sebe i ostavili trag.

„Uvjerena sam da nema ljepšeg osjećaja od spoznaje da si nekoga razveselio, da si nekome pomogao, olakšao život, dao dobar savjet koji je nekome promijenio razmišljanje i na taj način mu pomogao riješiti veliki problem. Nema ljepšeg osjećaja kad ti netko zahvali na nečemu što je na prvi pogled maleno, a toj osobi je bilo vrlo dragocjeno“, podsjetila je Maja Vučić.

Svatko od nas može uvijek učiniti neko dobro djelo za drugu osobu i ne treba se zavesti analizom što je veliko, a što malo djelo. „Živimo u užurbanom vremenu i često zanemarujemo osobe koje su nam najbliže, jer su uvijek tu, a s druge strane uspijevamo naći vremena za možda banalne stvari. Zato krenimo od malih dobrih djela, koja imaju veliki učinak: usrećite nekoga praveći mu društvo, darujte nekome stvar koju ne koristite, a nekoga bi jako razveselila, popijte čaj sa susjedom koja je sama, očistite kuću svojim bakama i djedovima, nazovite ljude koji žive daleko i posvetite im svoje vrijeme“. Upravo takva djela nekome znače jako puno, a često ih zanemarujemo. Psihologica Maja Vučić je objasnila da prvenstveno moramo biti dobri sa samima sobom, da bismo mogli napraviti nešto za druge.

Učinite već danas prvi korak

„Najčešće smo sami sebi najveći neprijatelj. Prema drugima smo uvijek puni razumijevanja, blagi, racionalni, podržavamo ih u njihovim idejama, tolerantni smo kad rade i ono što nam se ne sviđa, a prema sebi smo previše kritični, ne dopuštamo si pogreške, čak niti pokušaje, kako ne bismo slučajno pogriješili. Očekujemo od sebe u najmanju ruku da smo savršeni. Sve ono dobro što napravimo se ne računa, jer se to „očekuje“, a brojimo sve ono što je moglo biti bolje“, kaže Maja. Savjetovala nam je korake kako promijeniti već danas odnos prema sebi:

  1. Pohvalite sami sebe za sve dobro što ste učinili u danu (Ne, dobre stvari se ne podrazumijevaju samo tako)

  2. Kad nešto završite ne vraćajte se na to („Mogla sam i bolje“ – Ne, mogla si drugačije, a pitanje je bi li to bilo bolje. Vjerojatno bi i dalje bilo samo drugačije)

  3. Ne predviđajte i ne rješavajte probleme koji ne postoje (Čovjek se jednako umori kad rješava stvaran ili zamišljen problem. Kad se problem dogodi vjerujte da ćete ga riješiti kao i sve do sada, a do tada se posvetite onom problemu koji je stvaran)

  4. Ne zaboravite svaki dan napraviti nešto što vas raduje, nešto za sebe (To mogu biti male stvari. Odslušajte pjesmu koja vas uvijek „digne“ ili nazovite prijateljicu koja vas uvijek nasmije)

Maja nam je zaključno poručila: „Život je prepun prilika, iskustava, različitih putova. Kako ćete znati koji je put za vas najbolji ako ne probate? Ukoliko vam se određeni put ne sviđa, uvijek se možete vratiti i krenuti nekim novim putom. Kad kupite cipele koje su vas ipak na kraju nažuljale nosite li ih i dalje ili ipak obučete neke druge?“

Kako bi osvijestila važnost malenih dobrih djela, Cedevita je pokrenula kampanju pod nazivom “21 dan optimizma” u kojoj građane potiče da kroz sitniCE, svakodnevna mala dobra djela, učine nešto lijepo za svoje bližnje, ali i same sebe. Na edukativnoj platformi Budi DOBRO. Budi CE. građani do 21. prosinca imaju mogućnost otkrivati dnevne izazove, te tako sudjelovati u nagradnom natječaju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije