Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Melkior Bašić kao čarobnjak iz šume

Melkior Bašić kao čarobnjak iz šume
03.11.2023.
u 15:48

Ispred Baraćevih špilja održano je druženje žena iz lokalne zajednice, a sve to u sklopu projekta HMU Kombinat-a, “PRVIH20”.

Za dame je kuhao i jela osmišljavao Melkior Bašić.

Sunčani i topao dan na Kordunu kao da je nagovijestio da se događa nešto posebno; događaj koji žene iz lokalne zajednice stavlja u prvi plani veliča njihove doprinose lokalnoj zajednici.

Žene toliko svestrane i aktivne da nerijetke rade i nekoliko poslova dok u isto vrijeme aktivno promiču tradicionalnu baštinu kroz etnografiju i rad u KUD-ovima.

Žene udomiteljice koje pružaju topli dom napuštenoj djeci, ravnopravno uz svoju vlastitu, žene koje su sudjelovale u osnivanju administrativni ureda i dan danas znaju gdje koji spis stoji, ratne dobrovoljke, slikarice i obrtnice, žene koje vrijedno drže svoje OPG-ove i lokalne zajednice za djecu s poteškoćama u razvoju, žene koje su kao učiteljice i pedagogice bile brižna ruka koja je ostavila veliki trag na danas uspješne poslovne ljude, žene iz čijih vrtova svjetski poznata pića kupuju borovice…

Sve to i još puno više rade sudionice druga druženja u sklopu projekta PRVIH20 održanog ispred Baraćevih špilja, a to su bile Katarina Turkalj, Sonja Leka, Mira Vukošić, Slavica Vuković, Mirjana Modrušan, Snježana Čop, Ivana Živčić, Mira Špehar, Jelena Svetić, Anka Gravovac, Nevenka Turkalj,  Mirjana Pavlinović, Mandica Prša Kučinić, Nikolina Obrovac.

U sklopu druženja posjetile su Baraćeve špilje, a za sponzorstvo ovog događanja zaslužna je općina Rakovica. Nakon vođene ture i pića dobrodošlice, za njih su kuhali MasterChef Melkior Bašić kojega je pratio chef Dalibor Karlović, a gospođe uz ovo jedinstveno iskustvo doma otišle i s vrijednim poklonima.

Emocije kojima je odisalo druženje svjedočilo je o tome koliko su žene u ovome kraju vrijedne a koliko skromno to ističu. Kordun i Lika su se pokazali kao područje iznimne topline žena koje su često odrastale u surovim uvjetima društva ali netaknutoj prirodi koja je i bila odabrana kao lokacija nakon prve večere održane na Brijunima u rujnu ove godine. Snažne i jake, toliko svestrane i skromne – žene koje svojim primjerima zaslužuju zasjati kao primjer.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije