Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olive Classic

Najbolji svjetski mladi glazbenici izvodit će klasične kompozicije među maslinama starim 2000 godina

Foto: promo/oliveclassic
1/4
25.07.2019.
u 15:46

Festival klasične glazbe koji traje od 2. do 9. kolovoza u Lunjskim maslinicima, destinaciji daje dodanu vrijednost i svojevrstan je pandan turističkom proizvodu svjetski poznatog branda Zrće

Čarobna lokacija Lunjskih maslinika ove godine po drugi put postaje domom Olive Classic festivala. Na pet koncerata na pozornici s nezaboravnim pogledom na more nastupit će preko 20 glazbenika iz Hrvatske i svijeta, koji će publici omogućiti da kroz ovaj projekt budu obogaćeni za jedinstveno iskustvo koje spaja najljepše melodije klasične glazbe s prekrasnim i jedinstvenim ambijentom.

Starost nekih lunjskih maslina stručnjaci su procijenili na oko 2000 godina. Ovo područje divlje masline jedino je takve vrste na Jadranu i jedno od tri lokaliteta u svijetu te ima veliku botaničku vrijednost. Zbog svojih je karakteristika 1963. zaštićeno i proglašeno botaničkim rezervatom. Neki od najboljih svjetskih mladih glazbenika nastupat će na Olive Classicu. Festival Olive Classic proizašao je iz ideje mentora Dražena Domjanića. Zamisao je svake godine predstaviti po jedan europski grad i predstaviti jedan instrument koji će dominirati festivalom.

– Voljeli bismo da svi koji dođu na Olive Classic budu obogaćeni za jedinstveno iskustvo koje spaja glazbu, jedinstven ambijent i lokalnu gastronomiju. Na festivalu nastupaju najtalentiraniji mladi izvođači klasične glazbe, koji će zajedno na pozornici donijeti glazbenu čaroliju. Kao što se sve mijenja, tako je i slučaj s klasičnom glazbom jer ljudi traže evente pa smo i mi napravili jedan za dušu - rekao nam je inicijator festivala i direktor Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu, Domjanić. Njegova kći Sara umjetnička je direktorica festivala, a violinu je počela svirati već s četiri godine.

– Sara sada studira violinu u Berlinu i sa samo 11 godina debitirala jeu berlinskoj filharmoniji. Prije četiri godine bila je predstavnica Hrvatske na eurovizijskom natjecanju za mlade glazbenike i tada je došla u finale - kaže Domjanić. Od hrvatskih izvođača na Olive Classicu će nastupati i Matko Smolčić, koji je stipendist Glazbene akademije u Lihtenštajnu i dobitnik je mnogih prestižnih glazbenih nagrada. Esamble Esperanza dobio je Opus Klasik nagradu, koju je Domjanić usporedio s Nobelovom nagradom, samo u području klasične glazbe. Na Olive Classicu svirat će se, kaže Domjanić, na najboljem klaviru na svijetu, Bösendorfer,koji su dobili na dar što je najbolja potvrda kvalitete. Festival podržava i Turistička zajednica grada Novalje, a direktorica Marina Šćiran Rizner ističe da Olive Classic daje dodanu vrijednost destinaciji.

Foto: promo/oliveclassic

– Ljepota i drevnost lunjskih maslinika zaslužuju plemenite glazbene tonove i kulturne izvedbe u svojem okruženju. Stapanje s ovom jedinstvenom prirodom starom preko 2000 godina u okruženju novo proširenog amfiteatra, s pogledom na zvjezdano nebo i more, privlači mnogobrojnu publiku istančanog glazbenog ukusa koja će prepoznati unikatnu ljepotu Lunjskih maslinika – istaknula je direktorica Šćiran Rizner . Dodala je da Olive Classic festival, koji je protekle godine okupio više od 1000 gledatelja tijekom tri koncerta, ove godine dobiva svoje prošireno izdanje; pet koncerata vrhunskih hrvatskih i europskih glazbenika. Ensamble Esperanza, Sara Domjanić, Matko Smolčić, Dmytro Choni izvodit će dijela Vivaldija, Rheinbergera, Brahmsa, Chopina te stvoriti nove zvukove Luna u kojima će uživati mnogobrojni inozemni i domaći gosti.

– Stvaranje mozaične turističke ponude grada Novalje, dugoročno ulaganje u kvalitetne programe stvarajući pritom dodanu vrijednost destinaciji, Olive Classic svakako je jedan od projekata koji sadrži sve navedene elemente održivog razvoja i svojevrstan je pandam turističkom proizvodu svjetski poznatog branda Zrće- zaključila je direktorica Turističke zajednice Novalje, Šćiran Rizner.

Sadržaj nastao u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Novalje

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar possibilis
possibilis
08:31 29.07.2019.

10 minuta za ucitavanje videa kraceg od 3 minute? Stvarno Vecernji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije