Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majčinski dom

Obnovljen dom skrbi za trudne maloljetnice

02.10.2015., Dom za djecu Nazorova, Zagreb - Mlada majka Jelena (19) sa sinom Davidom (6mj.) bit ce smjestena u Materinskom domu u Nazorovoj ulici koji se uskoro otvara. PRI KORISTENJU FOTOGRAFIJA ZASTITITI IDENTITET DIJETETA (PREKRITI OCI) Photo: Goran S
05.10.2015.
u 23:00

Briga za maloljetne majke u Nazorovoj datira od 50-ih godina 20. stoljeća

Zvečku koju mu je mama dodavala ignorirao je, ali je mobitel silno želio dohvatiti. Šestomjesečni David, čvrsta i okretna beba, sve je htio vidjeti i isprobati, pa je njegova mama Jelena imala pune ruke posla dok je pokušavala ispričati nam svoju priču.

A ona nije vesela, jer 19-godišnjoj Jeleni utočište je pružio Dom za djecu u Nazorovoj, točnije njegov Majčinski dom. I sama dijete iz Nazorove, kamo je došla vrlo traumatizirana nakon kratkog boravka s majkom koja o njoj nije znala ni mogla brinuti, Jelena nije imala sreće ni s udomiteljima.

Promijenila ih je nekoliko i najveći dio života provela u domovima. U Nazorovu se vratila kao maloljetna trudnica. Bila je to neplanirana trudnoća nakon kratke veze.

Većina majki iz Majčinskog doma ode s djetetom, a samo ih manji dio ostavi dijete u domu

Velika podrška za mame

– Bila sam jako nervozna i u strahu što će biti sa mnom. No ovdje mi jako mnogo pomažu, osobito oko Davida. Kao novorođenče jako je puno plakao, nekad mi se činilo da ne mogu izdržati sve to... Srećom, imam veliku podršku – kaže Jelena. Davidov otac pomaže njoj i sinu koliko može, na Jelenu ima vrlo pozitivan utjecaj i mnogo joj znači, pa se ona nada da će on u dogledno vrijeme moći preuzeti brigu o njima. U domu se Jelena i osposobila za pomoćnu kuharicu, a kad se otisne u samostalan život, pomoći će joj i u traženju posla, u brizi oko djeteta, u svim novim situacijama na koje naiđe. Majčinski dom desetljećima zbrinjava mlade trudnice i majke s djecom od 50-ih godina prošlog stoljeća. Kapacitet mu je 15 žena s djecom, koje ondje mogu ostati godinu dana, no zbog derutnosti već deset godina nije u punoj funkciji pa je trenutačno ondje samo šest mama s djecom, a među njima i Jelena.

Obnova se zaista razvukla, međutim, sada je napokon završena zahvaljujući sponzorskih 2080 milijuna kuna Grada Zagreba, Zabe i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je za to usmjerila dio novca iz predizborne kampanje. Obnova preostalog dijela zgrade uskoro se nastavlja novcem Ministarstva socijalne politike i mladih. U ponedjeljak će obnovljeni Majčinski dom biti i službeno otvoren.

– Većina majki ode s djetetom iz Majčinskog doma i uspije se uključiti u život. Pomažemo im pri zapošljavanju, a dok rade, za djecu imamo organiziran cjelodnevni boravak. Tek manji dio dijete ostavi u domu – govori Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

Mladim majkama proces osamostaljivanja i integracije u društvo po izlasku iz ustanove otežan je zbog smanjenih osobnih, obiteljskih, imovinskih i društvenih resursa. Stoga je Dom Zagreb u partnerstvu s udrugom Svima pokrenuo projekt "Osobno mentorstvo u funkciji osamostaljivanja i zapošljavanja mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi", u kojem šest mentorica savjetuje po sedmero mladih ljudi koji kreću u osamostaljivanje.

Treneri za život

– Po principu tzv. life coachinga, tim je mladim ljudima dostupna individualizirana podrška u promišljanju, organiziranju i planiranju života izvan doma ili stambene zajednice, u svemu što se tiče sustava vrijednosti, ponašanja, analize i samoprocjene, definiranja očekivanja od drugih i donošenja odluka – kaže Nives Radeljić, socijalna radnica koja je kreator projekta sufinanciranog od EU sa 1,28 milijuna kuna.

>>Trudnice u Hrvatskoj najviše koriste analgetike i lijekove za bolno grlo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije