Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite

Oprezno s božićnim drvcem: Ovi ukrasi mogu biti opasni za vaše pse!

Shutterstock
27.12.2023.
u 13:30

Tijekom božićnog razdoblja pripazite na svog psa

Božićno drvce je prekrasno, no nažalost za naše krznene prijatelje može biti i opasno. Naime, radi se o vrlo uobičajenim božićnim ukrasima, ali i darovima, piše The Kennel Club.

Ukrasi, kao što su kuglice i šljokice, obično su izrađeni od plastike, papira ili folije i obično nisu otrovni za pse. Međutim, ako ih pojedu, mogu zapeti u grlu ili želucu. Te prepreke mogu vašem psu onemogućiti disanje,a može trebati i operaciju.

VEZANI ČLANCI:

Što trebate učiniti ako vaš pas pojede ukras? Stakleni ili tanki plastični božićni ukrasi mogu biti opasni ako se žvaču ili progutaju i mogu im posjeći usta ili uzrokovati rane u grlu ili crijevima. Pokušajte ove vrste delikatnih ukrasa držati izvan dohvata vašeg psa, a ako ih uspije pojesti ili sažvakati, odmah nazovite svog veterinara.

Jesu li ukrasi od slanog tijesta otrovni za pse? Domaći ukrasi od slanog tijesta mogu biti poseban dodatak vašem božićnom drvcu, ali ti ukrasi mogu biti otrovni za pse. Visok sadržaj soli može razboljeti vašeg psa, uzrokovati mučninu, dehidraciju, dojam umora, i u težim slučajevima, utjecati na bubrege i izazvati napadaje.

Jesu li božićne lampice opasne za pse? Osim što postoji rizik od oštrih, slomljenih žaruljica i kabela, također postoji rizik da bi vaš pas mogao stradati od strujnog udara ako vaš počne grickati vaše božićne lampice. Ako imate lampice na svom božićnom drvcu, ne zaboravite ih staviti izvan dohvata vašeg psa i pokušajte držati što veći dio kabela povučen ili skriven od vašeg psa.

Baterije: Ako vaš pas prožvače bateriju, to može uzrokovati kemijske opekline ili čak trovanje teškim metalima u vrlo ekstremnim slučajevima. Ako se progutaju cijele, manja je vjerojatnost da će iscuriti njihov sadržaj, ali ipak mogu izazvati začepljenje. To može biti vrlo opasno i može zahtijevati kiruršku intervenciju. Znakovi začepljenja mogu uključivati ​​povraćanje, letargiju, nedostatak hrane, nemogućnost nužde ili otežano vršenje nužde. Gumbaste baterije koje zapnu u grlu ili u crijevima mogu proizvesti električnu struju koja može značajno oštetiti okolno tkivo.

VEZANI ČLANCI: 

Vrećice silika gela: Ove male vrećice obično se nalaze u pakiranju predmeta kao što su nove cipele, električni predmeti, ručne torbice itd. Silikagel nije otrovan, ali je vrećica često označena s "ne jesti", ne zato što je otrovna, već zato što nije hrana i stoga se ne smije jesti. Iako vrećice silikagela nisu otrovne, ipak mogu izazvati opasnu opstrukciju u crijevima.

Ambalažni ili krep papir: Jedenje papira za zamatanje ili krep papira može rezultirati mrljama u i oko usta psa, što može izgledati zabrinjavajuće, ali obje su tvari niske toksičnosti i malo je vjerojatno da su otrovne. Međutim, konzumiranje velike količine može uzrokovati potencijalno opasnu blokadu u crijevima.

Igračke: Tijekom Božića, dječje igračke psima se mogu činiti privlačnima, a dijelovi igračaka mogu se progutati, uzrokujući potencijalno opasnu blokadu u crijevima. 

Ako mislite da je vaš pas možda pojeo, dodirnuo ili udahnuo nešto što nije trebao, odmah razgovarajte sa svojim veterinarom. Nikad ne pokušavajte natjerati ga da povrati. Pokušaj toga može izazvati druge komplikacije koje mogu naškoditi vašem psu.

Smijete li šetati psa po hladnoći? Veterinar otkriva koje su temperature preniske za zimske šetnje! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije