Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Joga za zdravlje

Pomaže li joga sportašima ili je samo "vježba za babe"

yoga43
15.11.2010.
u 09:00

Neki sportaši u ovim vježbama otkrivaju nešto više što im može pomoći u postizanju vrhunskih rezultata

Svojedobno je kao senzacija objavljeno kako je Vahid Halilhodžić igrače Dinama poslije službene utakmice “potjerao na trening”, pa je Vaha objasnio da većina europskih trenera običava poslije utakmica odraditi neki “opuštajući nastavak”, najčešće vježbe stretchinga i slično.

Stretching je u mnogočemu preslika jogijskih vježbi, pa se nameće pitanje koliko je joga primjenjiva u sportu. Apologeti joge odmah će reći da je idealna jer jamči savršeno opće zdravlje, no praksa pokazuje da mnogi sportaši smatraju jogu “laganim vježbama za babe”, a samo rijetki u tim vježbama otkrivaju nešto više što im može pomoći u postizanju vrhunskih rezultata.

Upravo se ova vježba preporučuje sportašima jer je izvanredna za kralježnicu, opću cirkulaciju, relaksaciju, psihičko opuštanje, eliminiranje mliječne kiseline iz mišića... Iz položaja sa slike 1 noge se saviju, a koljena privuku pokraj glave uz lijevo rame. Nakon nekoliko mirnih udisaja, oba se koljena prebace na drugu stranu.

Ključne riječi

Komentara 2

DO
Dondo
03:28 16.11.2010.

Yoga je način života. Vježbe su samo jedan mali dio toga. Samo od vježbanja možete imati jedino trenutne koristi. Nakon nekog vremena ljudima to dosadi i jedva čekaju da to završi. To važi i za sportaše.

VI
Vito
07:56 16.11.2010.

Kažu da katolički svećenici jogu smatraju bogohuljenje. Ono što piše u članku nije daleko od toga. Pobornici joge na ovim prostorima pak zagovaraju pašnju i nemrs. Najbolje je šaka riže i prazan mozak. Tako se s praznim mozgom i praznimznim trbuhom lakše dođe do ovog položaja. Imate li tolikko prazan mozak, taj položaj možete napraviti i nakon čitanja ovog komentara. On je u stilu razmišlajnja i prenošenja tog mišljenja ove spodobe koja se skriva iza Piše: iv/VLM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije