Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najviše dvije žlice

'Previše sredstva za pranje rublja uništava odjeću i perilicu', kaže stručnjak: Evo koliko je dovoljno!

Shutterstock
09.08.2023.
u 14:30

Da biste učinkovito oprali odjeću, najbolje je koristiti najviše dvije (jušne) žlice sredstva po pranju; a i to vrijedi za pranje veće količine rublja i punu perilicu zapremnine pet i više kilograma...

Ako ste ikada vadili rublje iz sušilice očekujući da ćete naći hrpu mekanih odjevnih predmeta i shvatili da vam je sav veš krut i stvrdnut, vjerojatno u veš mašinu stavljate previše deterdženta za pranje rublja, kaže stručnjak iz Tidea, Liam McCabe. Svaki će deterdžent, dodaje, prljavštinu i mrlje s odjeće ukloniti čak i ako ga stavite manje nego je preporučeno, a ako upotrijebite previše, uništavate i odjeću i perilicu. "Naime tvrda je odjeća rezultat ostataka deterdženta koji se nisu u potpunosti isprali, a prevelike količine deterdženta također stvaraju i višak pjene koja može spriječiti trljanje komada odjeće jedan o drugi, što pomaže u oslobađanju zarobljene prljavštine", navodi Tide na svojoj stranci. A premda možda čudno zvuči, dodavanjem deterdženta nakon određene točke odjeća postaje prljavija.

Koliko deterdženta za pranje rublja treba koristiti? Da biste učinkovito oprali odjeću, najbolje je koristiti najviše dvije (jušne) žlice po pranju; a i to vrijedi za pranje veće količine i punu perilicu zapremnine pet i više kilograma. "Za temeljito pranje prosječne količine rublja od oko tri i pol kilograma, dovoljna je i jedna žlica deterdženta", objašnjava McCabe, a neki stručnjaci tvrde i manje. Količina deterdženta koju biste trebali koristiti ovisi i o marki koju koristite, a svaka boca ili kutija praška na poleđini ima i upute.

Ipak, u njima proizvođači zbog vlastite koristi znaju i pretjerati, pa često savjetuju da se po pranju koristi više od dvije žlice. "Neki nam proizvođači praška za pranje veša lažu na svojim etiketama", upozorava McCabe. "Zato uvijek imajte da umu da oni prodaju proizvod i žele da ga kupite što više."

Ako koristite deterdžent visoke učinkovitosti (HE), koji je napravljen od formula sa visokim koncentracijama još više trebate paziti na količinu deterdženta jer su takva sredstva, bilo da su tekuća, u kapsuli ili u prašku, najmanje dvostruko koncentriranija od tradicionalnih. Inače, novije i visokoučinkovite perilice za pranje koriste i manje vode od nekih tradicionalnih perilica rublja, tako da će još manje vode trebati isprati sredstvo sa rublja.

Kakav je deterdžent najbolje koristiti? Iako se može činiti da je svejedno kakvo sredstvo za pranje veša koristimo, McCabe i mnogi drugi stručnjaci preporučuju da se držite tekućeg deterdženta, budući da je prethodno otopljen. "Kapsule su praktične, no s njima ne možemo baš sami odrediti količinu pa se mnogi, za 'veću' učinkovitost, odlučuju na dvije umjesto jedne, premda i jedna može biti previše", objasnio je, a "deterdžent u prahu nije najsretnije rješenje jer se ponekad ne otopi i može ostaviti grudice".

Genijalan razlog da u perilicu rublja ubacite - crni papar

1/6

Kako s odjeće ukloniti naslage deterdženta? Kako biste joj vratili puni sjaj, trebate ukloniti naslage koje su joj ukopane u vlakna. Za to Whirlpool savjetuje namakanje rublja u mješavini octa i vode. U dubokom umivaoniku ili kadi pomiješajte u jednu litru vode dodajte jednu šalicu octa i ubacite odjeću. Ako postoje vidljive mrlje od deterdženta, zamrljani dio trljajte kako biste olabavili naslage. Nakon što se sat vremena namakala, odjeću ubacite u perilicu rublja na normalan ciklus pranja.

Drugi je način da se riješite ostataka sredstva tzv. 'laundry stripping', a metoda je od nedavno vrlo popularna na TikToku. Cilj joj je ukloniti sav višak deterdženta za rublje, omekšivača, krema i ulja za tijelo i minerala iz tvrde vode koji su se tijekom vremena nakupili u odjeći, a to radi uz pomoć specifične mješavinu sastojaka: topla voda kojom se napuni kada, pola šalice boraksa, pola šalice sode za pranje (može se pronaći u nekim trgovinama) i mala količina deterdženta. Ubacite rublje u kadu i sve promiješajte, pazeći da je sva odjeća potopljena. Nakon četiri sata odjeću dobro ocijedite ostavite na normalan ciklus pranja . "Iako ovo neće omekšati veš, metoda je dobra ako želite s odjeće ukloniti sve što se na njoj nakupilo; a mogli biste se iznenaditi!", rekao je McCabe za NY Times.

Istraživanje: Pranje suđa smanjuje stres i tjeskobu! Slažete li se ili ipak prepuštate pranje perilici? 😂😉

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije