Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Puno sirova povrća pridonijet će zdravlju

Estetikom do zdravlja (1)
Foto: Jakov Novak
1/7
PR
Autor
PR članak
11.07.2013.
u 09:25

Naše su kandidatkinje nakon stručne analize njihovih prehrambenih navika dobile savjete nutricionistkinje za zdravu prehranu

U sklopu zdravstvenog projekta »Estetikom do zdravlja«, koji Večernji list provodi u suradnji s partnerima Croatia zdravstvenim osiguranjemPoliklinikom Croatia zdravstvenog osiguranja i centrom ljepote Le Studio, naše kandidatkinje – Vlatka Pavić i Sanja Grubačević, obje iz Zagreba – dobile su i vrijedne savjete o prehrani.

Nakon sistematskog pregleda u Poliklinici Croatia zdravstveno osiguranje naše su kandidatkinje krenule na specijalističke preglede, gđa Pavić kod fizijatra, a gđa Grubačević kod dermatologa, a potom je mag. nutricionizma Katarina Dujmović analizirala njihove prehrambene navike i savjetovala kako da promijene prehranu kako bi im ona bila čvrsta potpora zdravlju.

Prehrambene navike kandidatkinje Sanje Grubačević uključuju svakodnevnu konzumaciju suhomesnatih proizvoda za doručak i večeru, kao i kruha i peciva od bijelog brašna.

- Takav odabir namirnica s obzirom na sastav nitrita, konzervansa, aditiva i umjetnih boja, bogat zasićenim i transmasnoćama utjecao je i na stanje kože - pojavu mikroorganizama i na povećan kolesterol. Nutritivno siromašna prehrana također je povezana s anemijom, s obzirom na to da je u prehrani klijentice mala zastupljenost nutritivno bogatih namirnica - voća, povrća i punozrnatih žitarica. Stoga sam joj preporučila da odmah iz svakodnevne prehrane isključi suhomesnate proizvode, procesuirane i konzervirane proizvode, a ponajprije se to odnosi na trajne kobasice koje klijentica svakodnevno konzumira te vrhnje za kuhanje – kaže nutricionistkinja Katarina Dujmović.

Savjetovala joj je i povećanje unosa tekućine, i to filtrirane ili prirodne mineralne vode te prirodnih, svježe iscijeđenih sokova. Nutricionistkinja smatra da gđa Grubačević treba provesti čišćenje organizma (detoksikaciju) te u prehranu uvesti ekološki uzgojeno sezonsko voće i povrće, bogato vitaminom C i E, flavonoidima, karotenoidima te namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, kao i maslinovo ulje. Od dodataka prehrani trebala bi uzimati probiotike i kvalitetan dodatak vitamina i minerala te u svakodnevnu rutinu uključiti i tjelesnu aktivnost.

Naša druga kandidatkinja, Vlatka Pavić, svakodnevno jede velike količine mliječnih proizvoda, tvrdih masnih sireva, punomasnog mlijeka, suhomesnatih proizvoda te prženu svinjetinu. Obroke jede u kasnijim poslijepodnevnim te kasnim večernjim satima, a pije i dosta crne kave te je pušač.

– Primjećuje se povećan unos transmasnoća, zasićenih masnoća, toksikacija organizma sastojcima cigareta (cigareta sadrži čak 4000 štetnih sastojaka) i štetnim produktima nastalim prženjem crvenog mesa, što je sve rezultiralo jakim smanjenjem imuniteta, a posljedično učestalim prehladama i kroničnim umorom. Preporučila sam joj da iz prehrane isključi rafinirane šećere te rafiniranu sol te da kao zamjenu uvede med i morsku sol. Također sam savjetovala da kravlje mlijeko zamijeni mlijekom biljnog podrijetla, primjerice zobenim, bademovim ili rižinim. Smatram da svoju prehranu gđa Pavić treba obogatiti ribom i s malo piletine, a istodobno bi trebala isključiti crveno meso. Prehrana koja se sastoji od 80% svježeg povrća i sokova, žitarica, klica, orašastih plodova i malo voća stvorit će alkalnu sredinu u organizmu, što će znatno pridonijeti povećanju imuniteta, a 20% svakodnevne prehrane mogu biti termički obrađene namirnice, uključujući i grah – kaže nutricionistkinja Dujmović.

Ona je našim kandidatkinjama istaknula važnost pijenja filtrirane vode zbog mogućnosti da voda iz slavine sadrži toksine i teške metale. Preporučila je i svakodnevnu konzumaciju sirovog povrća te sokova od različitog svježeg povrća i morske plodove te nije zaboravila napomenuti važnost svakodnevnog vježbanja. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?