Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korizmena kuharica

RECEPT DANA Slavonske tačke (taške): Odlično tradicionalno jelo s domaćim pekmezom

Sandra Šimunović/Pixsell
28.02.2024.
u 09:30

Mogu se pripremiti od krumpirova tijesta ili možete jednostavno zamijesiti tijesto od brašna i vode, no važno je držati se zadanih omjera

Slavonske taške (tačke) su tradicionalno jelo slavonsko-baranjskog kraja, a mogu se pripremiti od krumpirova tijesta ili možete jednostavno zamijesiti tijesto od brašna i vode, no važno je držati se zadanih omjera. Mi vam donosimo najbolji recept za ovo tradicionalno jelo koje se može jesti kao obrok ili kao desert. 

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna 
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 2 dl mlake vode 
  • domaći pekmez od šljiva
  • krušne mrvice 
  • šećer
  • domaći kajmak za posluživanje

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Pomiješajte u većoj posudi brašno i sol pa u sredinu razbijte jaje. Sve lagano izmiješajte prstima uz postupno dodavanje vode. Kad ste dobili kompaktnu smjesu prebacite tijesto na radnu površinu pa još mijesite rukama. Gotovo tijesto ostavite da odmori, zatim ga razvaljajte vrlo tanko, na otprilike 2 mm debljine. Narežite ga na trakice širine 3-4 cm pa na isti razmak stavite malo pekmeza od šljiva. Preklopite drugom trakom, nježno pritisnite rubove da pekmez tijekom kuhanja ne bi iscurio pa narežite taškice rezačem za tijesto. Ubacite ih u kipuću vodu i čim isplivaju, prebacite u tavu u kojoj ste karamelizirali šećer i prezle. Sve lagano promiješajte, premjestite na tanjur i poslužite s domaćim kajmakom.

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije