Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savršene za vruće dane

Srpanjske delicije: Mjesec kao stvoren za...

PIXSELL
15.07.2023.
u 07:00

Posegnite za namirnicama kojima je sezona u jeku ili ispecite svjetski poznatu tortu koju krajem srpnja slave Amerikanci...

...cheesecake: Amerikanci 30. srpnja slave nacionalni dan popularne torte od sira. Nema jedinstvenog recepta, ima ih na stotine – od onih za tortu koja se peče i za tortu koja se ne peče. Sastojci i dodaci koji se u izradi koriste ono su što čini jedan cheesecake različit od drugoga. Iako se jeo još u antičkoj Grčkoj, najpoznatiji kakav danas poznajemo je – New York cheesecake. Torta je to koju možemo nazvati “čistim” cheesecakeom – od krem-sira, jaja, slatkog vrhnja i šećera, bez ikakvih dodataka.

Foto: PIXSELL

...čokoladu na sto načina: Znanost je utvrdila da njezino jedenje potiče snažnije izlučivanje endorfina od ljubljenja s voljenom osobom, odavno se vjeruje u njezin terapeutski učinak, a drevni narodi Azteci i Maje zvali su je hranom bogova. Srpanj je mjesec u kojem se slavi njezin svjetski dan, a namirnica je to koja može biti baza raznim proizvodima. Pripremili od nje popularnu sachericu, lava kolač ili mađaricu, nećete pogriješiti...

Foto: Shutterstock

...pohane cvjetove tikvica: Povrće koje se naveliko bere u srpnju može se peći, pripremati na roštilju, kuhati, koristiti u složencima, od njih se može raditi ukusna juha, a i njihovi cvjetovi delicija su sami po sebi. Poprilično su delikatni pa treba paziti da ih se ne pokida tijekom branja. Puniti ih možete sirnim nadjevima poput onog od ricotte i omiljenog začinskog bilja ili pak štapića mozzarelle. Nije im potrebno dugo prženje, već su gotovi u nekoliko sekundi, pa bi i punjenje trebalo biti što jednostavnije.

Foto: PIXSELL

...začinsko bilje: Bosiljak, vlasac, kopar, peršin, origano i majčina dušica samo su dio mirišljavog bilja koje povezujemo s ljetom, a čine okosnicu mediteranske prehrane. Osim zbog okusa koje daju jelu, dobri su i zbog povoljnog utjecaja na zdravlje. Uz sol i papar, ovo bilje je i osnova kulinarstva, okusi su nam poznati te ćete teško s njima pogriješiti, a opet su dovoljno zanimljivi i aromatični da svakom jelu daju karakter.

Foto: PIXSELL

...sok od mrkve: Mrkva je velik izvor karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju vida. Samo jedno serviranje mrkve bogate karotenoidima za 60% smanjuje rizik od srčanog udara. No ako je konzumirate sirovu, pirjanu ili pečenu, pojest ćete možda jednu-dvije, a za pripremu samo jedne šalice soka trebat će vam oko pet cijelih mrkvi. Samo jedna šalica svježeg soka donosi puno veću dozu antioksidansa i nutrijenata.

Foto: PIXSELL

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije