Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgoj djece

Stručnjakinja za odgoj djece: 'Ove fraze nikada ne biste trebali govoriti svojoj djeci - bez obzira na ponašanje'

Shuttershock
14.04.2023.
u 09:30

Stručnjak za roditeljstvo podijelila je fraze koje nikada ne biste trebali reći svojoj djeci i objasnila zašto su one toliko loše.

Za mnoge je roditeljstvo jedan od najvećih i najstrašnijih životnih izazova. Uostalom, ne postoji pravilnik i roditelji ispred sebe imaju godine pokušaja i pogrešaka dok zajedno uče kako naprijed. No, možete si donekle olakšati ovo putovanje slušajući one koji su sve to prošli prije vas ili se obratite stručnjacima za savjet. Tako je stručnjakinja za odgoj djece razotkrila je pet uobičajenih mitova o odgoju djece.  Kirsty Ketley svoje savjete temelji na izazovima na koje nailazi radeći s mnogim obiteljima i vlastitom iskustvu usvajanja metode 'roditeljstva s poštovanjem' za svoju djecu – desetogodišnju Ellu i šestogodišnjeg Lea, prenosi Mirror.

Ova mama iz Surreyja upozorila je roditelje da bi trebali izbjegavati kategoriziranje beba kao 'dobre' ili 'loše' – bez obzira na njihovo ponašanje. 'Ne postoji čarobna beba. Sve se ponašaju u skladu sa svojim potrebama i stupnjem razvoja. Bebe su bebe – kraj. Nisu ni dobre ni loše', objasnila je. Štoviše, ovaj će vam pristup vjerojatno dobro doći kada se radi o navigaciji u takozvanim 'užasnim dvojkama'. Dijeleći savjete o tome kako upravljati ovom fazom razvoja vašeg djeteta, stručnjakinja je rekla: 'Da, to može biti teško vrijeme za rješavanje napadaja bijesa, koji obično počnu prije nego što djeca navrše dvije godine. Ali,  dobri dijelovi daleko nadmašuju loše. To je razdoblje u kojem se djeca brzo razvijaju i uče kako regulirati svoje emocije, pa budite toga svjesni. Održavanje realističnih očekivanja uvelike će pomoći'.

Što se tiče duda i odlaska na tutu, Kristi podsjeća roditelje da, iako su djeca možda spremna za početak učenja na tutu od druge godine, to nije uvijek slučaj. 'Djeca su zapravo spremna bilo kada - od 18 mjeseci do otprilike tri godine. Samo zato što fizički pokazuju znakove, emocionalno možda nisu spremni', objašnjava. Jednako tako, djeca mogu koristiti dudu u različitim godinama, ali ona preporučuje da pronađete pravo vrijeme da je se odreknete. Dodaje: "Dude mogu biti pravi dar jer pomažu djetetu da se smjesti i ne bi ih se trebale smatrati lošom stvari. Međutim, kako se bebe pretvaraju u malu djecu, najbolje je odbaciti dudu kako biste pomogli njihovom oralnom zdravlju i razvoju govora. Moj savjet je ili odbaciti dudu kada dijete ima šest mjeseci ili pričekati da navrši dvije godine – tada možete u potpunosti iskoristiti Zubić vilu, Djeda Božićnjaka ili Uskršnjeg zeca da vam pomognu'.

Na kraju, ali ne manje važno, stručnjakinja se osvrnula na stari savjet koji poručuje da cijenite svaki trenutak sa svojim djetetom. 'Nemoguće je cijeniti trenutke u kojima je dijete pokupilo temperaturu ili virozu, kada skupljate ostatke hrane ili presvlačite pelene nakon velike nužde. Roditelji nikad ne žale što imaju svoju djecu i naravno da ih vole bezuvjetno, ali u potpunosti je normalno smatrati neke dijelove roditeljstva teškim. Nitko ne cijeni svaki dio svog života, bili roditelji ili ne'.

Mama pokazala što radi s djecom kad treba vrijeme za sebe: 'Ubacim ih u kartonsku kutiju!'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije