Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kamo s djetetom

U vrtić ili na čuvanje deset puta skupljoj babysitterici?

jaslice
Damir Špehar/Pixsell
24.04.2010.
u 10:42

Nažalost još uvijek su u prednosti oni s vezom i koveratama ističu udruge Roda i Amnesty International

Do predaje prijava za upis u vrtić ostalo je tjedan dana i trema među mamama i tatama polako raste; hoće li njihov mališan upasti? Svake jeseni u Hrvatskoj tisuće djece ostane neupisano, a alternativa jeftinom vrtiću su deseterostruko skuplje babysitterice, koje usluge naplaćuju od 1500 pa 4000 kuna.

- Najbolja prijateljica lani nije uspjela upisati dijete u vrtić. Srećom, sestra joj je bila apsolvent, a mama radila poslijepodne pa su njih dvije uskakale, ali sada više ne mogu. Nama, pak, obje bake rade i nemamo drugo rješenje nego vrtić - priča mlada zagrebačka mama Ivana, čija Sara u lipnju puni prvu godinu. Ivana će papire za svoju djevojčicu morati predati u željeni vrtić od 3. do 14. svibnja. Za mjesec dana, 15. lipnja, vrtići će na oglasnim pločama objaviti rezultate, a do kraja mjeseca će se primati žalbe nezadovoljnih roditelja. U iduća dva tjedna, do 15. srpnja zagrebački vrtići će izvijestiti roditelje o odlukama na žalbe. U prijavi, pak, moraju biti zahtjev za upis, rodni list ili izvadak iz matice rođenih, potvrda o prebivalištu djeteta i preslika osobne iskaznice roditelja, te potvrda o radnom statusu roditelja i drugom što je bitno za ostvarivanje prednosti kod upisa.

U prijavi i OIB djeteta

Po novom u prijavi mora stajati OIB djeteta. Prednost pri upisu, među ostalim, imaju djeca žrtava i invalida Domovinskog rata, djeca kojoj oba roditelja rade ili imaju samo jednog roditelja, koja su kod udomitelja, te djeca koja žive u težim socijalnim i zdravstvenim prilikama. Djeca invalida, samohranih roditelja ili težeg socijalnog statusa imaju povlastice i što se cijena tiče. U prednosti su, dakako, i oni s vezom, na što upozoravaju i Udruga Roda, pa i Amnesty International.

- Mi upadamo jedino u ovu kategoriju da smo i ja i suprug zaposleni. Vezu nemamo i stvarno ne znam što ćemo ako je ne prime. Nemamo mjesečno dvije, tri tisuće kuna za čuvanje kod kuće. Predat ćemo papire u dva vrtića, a ako Saru ne prime žalit ću se i tražiti da se javno objavi lista s brojem bodova upisane i neuupisane djece - veli Ivana.

Prijava koliko i lani?


Iako u nekim vrtićima glavnog grada očekuju veći pritisak nego lani, Sarina će se prijava, uvjeravaju u zagrebačkom uredu za obrazovanje, kulturu, naći u podjednakom broju molbi kao lani.

- Prošle godine se prijavilo 14.445 djece, a upisano ih je 6.143. Nešto više od 2.200 djece rođene poslije 31. kolovoza nije uopće steklo uvjete za upis 1.rujna prošle godine, a vrtići su u skladu s mogućnostima i tijekom godine upisivali novu djecu. Budući su mnogi roditelji i lani zahtjeve predavali u dva, tri ili više vrtića lista čekanja je nerealno povećana. Prema posljednjim podacima vrtića neupisano je zapravo 1.539 djece - stoji u odgovoru zagrebačkog ureda za obrazovanje i kulturu, s potpisom pročelnika Ivice Lovrića.

Slobodnih će mjesta u zagrebačkim vrtićima, koji su cijenom od 200 kuna za jaslice i 400 za starije i dalje među najjeftinijima u Hrvatskoj, ove godine biti oko sedam tisuća. Hoće li u glavnom gradu biti srušen lanjski rekord kad su jedni roditelji svoje dijete prijavili u čak 12 od 60 gradskih vrtića? Jedno je sigurno; nervoze, stresa i pritiska zasigurno neće manjkati ni roditeljima ni zaposlenima u vrtićima. I to neovisno radi li se o zagrebačkima, sisačkima, bjelovarskim, pulskim, varaždinskim ili zadarskim vrtićima..., gdje se mjesečna cijena za dijete penje i do sedamsto kuna.

- Nažalost, nikad nema mjesta za sve - zaokružuje hrvatsku priču s upisima ravnateljica Dječjih vrtića Rijeka Gordana Rena.

Ključne riječi

Komentara 4

EH
Ecce homo
11:08 24.04.2010.

Ako je \"babysitter\", zašto čuvanje (djeteta)? Inače, babysit znači čuvanje djeteta. Zaključak ...

MI
mica1111
12:52 24.04.2010.

...a kaj je sa bakama i dedama moliću lijepo...nitko se s nikim ne slaže...svi bi bili samostalni...pa vucite jadno dijete od godinu dana rano ujutro po snijegu i kiši u neprozračene vrtiće... ...nije čudo da su svi izluđeni... ...jadna dječica...umjestoto da lijepo pajke u svom krevetiću i bakica im priča priču...

OD
odisej
13:26 24.04.2010.

BABYSITTER sa nastavskom ICI. Jos jedna nova rijec u hrvatskom jeziku. Ili , to se zove \'pismenost hrvatskih novinskih tekstopisaca\'. Moja baba-usjedilica me je pitala ,da li je to mozda osoba poput nje , a ja sam rekao da nea ne znam ,pa sam istu rijec pretrazivao u hrvatskom rijecniku, ali je nazalost ,nisam pronasao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije