Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaća nedostatna

Većina građana, imali posao ili ne, radila bi i honorarno

ured
Arhiva Večernjeg lista
10.11.2010.
u 12:35

Dodatni je prihod glavni razlog zbog kojeg bi oni koji već imaju posao prihvatili i honorarni posao. Sadašnja su im primanja premala ili pak ne dobivaju plaću redovito

Čak 93 posto ispitanika, bez obzira na to imaju li u ovom trenutku posao ili ne, kada bi imali priliku prihvatili bi (i) honorarni posao, pokazala je anketa portala MojPosao provedena među 1800 ispitanika. Od ukupnog broja ispitanika 59 posto ima posao, a 41 ih posto ne radi.

Dodatni je prihod glavni razlog zbog kojeg bi oni koji već imaju posao prihvatili i honorarni posao. Ti ispitanici najčešće navode kako su im sadašnja primanja premala ili pak ne dobivaju plaću redovito. Sa sadašnjim primanjima, kažu, ne mogu pokriti osnovne životne troškove koji stalno rastu, niti riješiti neka druga važna pitanja kao primjerice stambeno. Neki pak, unatoč poslu, imaju višak slobodnog vremena i željeli bi se okušati još u nečem, a neki smatraju da im dodatan honorarni posao otvara priliku da nađu novi i bolji posao, kojim će biti zadovoljniji nego sadašnjim.

Oni koji imaju posao i koji nisu zainteresirani za dodatan honorarni posao (tri posto od ukupnog broja ispitanika) tvrde da na sadašnjem poslu rade prekovremeno, a često i vikendom, pa i da žele, nemaju vremena za još jedan posao. Neki uz sadašnji posao studiraju pa im to onemogućava da rade dodatno, a neki tvrde da ne žele zanemariti obitelj, prijatelje i hobije te ističu kako su im te stvari ipak važnije od dodatnog prihoda.

Ispitanici koji ne rade, a prihvatili bi honorarni posao (37 posto od ukupnog broja ispitanika), većinom tvrde  da je bilo kakav posao od nikakvog i da nekako treba plaćati račune. Prihvaćanjem honorarnog posla, tvrde, otvara se i mogućnost da poslodavac stekne uvid u kvalitetu zaposlenika te, pruži li se prilika, ponudi mu stalno zaposlenje. Neki ispitanici ne mogu pronaći posao u svojoj struci pa bi prihvatili i honorarni posao dok se ne zaposle u struci, ili da prikupe novac za prekvalifikaciju ili doškolovanje.

Samo četiri  posto od ukupnog broja ispitanika nema posao i ne bi prihvatilo honorarni posao. Oni smatraju da se takve poslove ne isplati raditi jer često se dogodi da radnik ostane bez zarađenog novca, a oni koji tako rade nemaju nikakvu sigurnost – nemaju mirovinsko ni zdravstveno osiguranje, ne ide im staž, ne uplaćuju im se doprinosi – a honorari su premali.

Komentara 1

CV
cvijece
18:36 13.11.2010.

Dalmacija - u tijeku je poziv beračima smilja,sve što nađete vaše je - hop u vreću,otkupna cijena 3.- kn /kg.Vrijedni , željni prirode i (kakve - takve ) zarade ,odazovite se !Na dan možete ubrati puno kila i jedna dnevnicaca je osigurana,ali se treba izgrbiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije