Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona prehlade i gripe

Vitamini su ključni za rast i razvoj djece. Evo kako otkriti njihov nedostatak i kako ih nadomjestiti

Foto: Shutterstock
1/3
15.11.2023.
u 09:49

Sezona prehlade i gripe je pred nama. S padom temperature i hladnijim vremenom, koje je napokon pokucalo na vrata, i sa sve kraćim danima, djeca više vremena provode u zatvorenim prostorima, što dovodi do čestih prehlada i simptoma poput bolova u grlu, gubitka apetita, curenja nosa, razdražljivosti i drugih, pa je važno ojačati njihov imunološki sustav, a najbolji saveznik su vitamini.

Vitamini su neophodni za rast, razvoj i cjelokupno zdravlje djece. Oni sačinjavaju neke od vitalnih hranjivih tvari koje dječje tijelo treba kako bi se pravilno razvijalo, a različiti vitamini odgovorni su i za jačanje imunosnog sustava.

Stručnjaci se tako slažu kako je najbolji način opskrbe organizma ovim važnim nutrijentima uravnotežena i raznovrsna prehrana, dok vitaminski dodaci služe samo kao nadopuna prehrani, posebno kod izbirljivijih mališana koji neke namirnice odbijaju konzumirati. Dakle, vitamini su iznimno važni za rast i razvoj djece, a svaki od njih ima svoju ulogu.

Vitamin A važan je od najranije dobi za normalan rast i razvoj, zdravu kožu, jak imunosni sustav. Inače, naziva se i ''očnim vitaminom'' budući da ima važnu ulogu za vid. Naime, vitamin A sudjeluje u izgradnji rodopsina, odnosno vidnog pigmenta mrežnice, a možemo ga pronaći u mliječnim proizvodima, povrću i voću bogatom beta-karotenom, poput mrkve, bundeve, batata, kelja, blitve, marelice, breskve, nektarine… Manjak vitamina A možete prepoznati ako se vaš mališan osjeća slabo i umorno ili mu opada kosa.

Vitamin B pak pomaže metabolizmu u proizvodnji energije te doprinosi zdravom krvožilnom i živčanom sustavu, a uključuje vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12, folnu kiselinu i biotin. Vitamini iz ove obitelji imaju jedinstvenu strukturu te pojedinačno imaju brojne funkcije koje se nadopunjuju pa je važno organizam opskrbiti ovim vitaminima koje možete pronaći u cjelovitim žitaricama, mliječnim proizvodima, ribi, jajima i mesu peradi, lisnatom povrću, grahu i grašku. Ako djetetu nedostaje neki od vitamina iz skupine B, simptomi uključuju anemiju, slabost, razdražljivost i nesanicu.

Foto: Shutterstock

Vitamin C jedan je od najvažnijih vitamina koji osigurava da vaša djeca ostanu zdrava i da imaju jak imunološki sustav te pomaže u formiranju i opravku crvenih krvnih stanica i povećava apsorpciju željeza. Također, vitamin C pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana i posjekotina, a izuzetno je važan u ovo doba godine kada virusi napadaju sa svih strana. Nedostatak ovog vitamina rijedak je budući da ga možemo pronaći u gotovo svim namirnicama, dok dodatnu dozu možete pronaći u citrusima poput naranče i limuna, te brokuli, crvenoj paprici, jagodama, rajčicama, kupusu i kiviju. Nedostatak vitamina C možete prepoznati po bolovima u zglobovima, suhoj koži, ali i lakom stvaranju modrica.

„Sunčani vitamin“, odnosno vitamin D, zaslužan je za jake i zdrave kosti i zube te pomaže tijelu da upije dovoljno kalcija. Najveći dio vitamina D u organizmu stvara se pod utjecajem sunčevih zraka, dok se samo 20% dnevno unosi hranom. Vitamin D kontrolira apsorpciju kalcija i fosfora, a njegovi prirodni izvori su masne ribe poput tune, lososa, bakalara, srdele i skuše, žumanjak jajeta, gljive i kvasci te goveđa jetra. Nedostaje li vašem mališanu vitamin D, to može dovesti do grčeva u mišićima, ali i kasnijeg i usporenog rasta zuba.

Imunosni sustav ključan je za održavanje zdravlja i snage kako bi se mogao boriti protiv uobičajenih prehlada, gripe i drugih infekcija kojima bi dijete moglo biti izloženo, a kako biste ga ojačali, ključnu ulogu imaju vitamini.

Foto: Chewy Vites

Većina važnih vitamina dolazi iz hrane i zdrave prehrane, što može biti izazov za mnoge obitelji, posebno s malom djecom pa roditelji mogu posegnuti za dodacima prehrani poput vitaminskih gumenih bombona britanskog brenda Chewy Vites, koji su namijenjeni mališanima koji ne unose dovoljnu količinu vitamina i minerala u organizam, a izrađeni su od pravoga voćnog soka, veganski su i bez alergena te su dostupni u nekoliko opcija – Chewy Vites Kids Multi – Vit Advance, Chewy Vites Kids Multi – Probio, Chewy Vites Adult Multi – Vit Advance i Chewy Vites Kids Vitamin C, a mogu ih koristiti djeca starija od tri godine.  Chewy Vites vitamini neizostavna su pomoć kod antibiotske terapije jer na prirodan način potiču probavu i održavaju crijevnu floru, a dodatak joda pridonosi normalnom rastu djece dok folna i pantotenska kiselina doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom metabolizmu stvaranja energije.

Chewy Vites vitaminske bombone možete pronaći u svim ljekarnama i web shopu.

Sadržaj nastao u suradnji s Chewy Vites.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije