Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije bezazleno

Znate li da se možete razboljeti zbog svog sudopera? Evo kako to spriječiti

shutterstock
12.03.2024.
u 10:30

Nakupljanje smeća u vašim sudoperima moglo bi biti krivac za dugotrajni kašalj, prehladu, pa čak i upalu uha.

Ako ste očistili sve osim kuhinjskog sudopera, vaše zdravlje bi moglo biti ugroženo. Nakupljanje smeća u vašim sudoperima moglo bi biti krivac za dugotrajni kašalj, prehladu, pa čak i upalu uha, tvrde stručnjaci. ‘Odvodi mogu postati puni smeća ako ne vodite računa o njima. Ne samo da začepljenja mogu naštetiti vašim cijevima, već mogu uzrokovati i loše zdravlje vaše obitelji’, rekla je Eleanor Potter, voditeljica strateškog nabave u Plumbworldu za New York Post

Nakupljanje kose i prljavštine u vašem odvodu moglo bi uzrokovati stvaranje biofilma prožetog bakterijama. ‘Biofilm je ljepljiva tekućina koja se pojavljuje na vašim vodovodnim instalacijama i drugim vlažnim mjestima u vašem domu’, objašnjavaju iz Benjamin Franklin Plumbinga, ‘Sluzavi prsten oko kraja vaše slavine? Biofilm. Tekućina koja izlazi kada očistite dlake iz odvoda tuša? Biofilm’. 

VEZANI ČLANCI: 

Biofilm ne miriše samo loše - mogao bi biti opasan, dovesti do infekcija listerijom, salmonelom, E. coli i MRSA-om. Reputacija kuhinjskog sudopera kao najrizičnijeg područja u prostoriji duguje se njegovoj ulozi skupljanja i kuhanih i nekuhanih ostataka hrane, osobito sirovog mesa.

‘Naposljetku, taj biofilm može čak biti dovoljno velik da se odlomi i dospije na vašu hranu ili posuđe’, rekla je mikrobiologinja Kelly Reynolds. Kupaonski umivaonik i tuš također su pogodni za stvaranje biofilma. Sulfati iz šampona, silikoni u balzamu za tuširanje i drugi proizvodi za kupanje mogu se pomiješati s prljavštinom ili pastom za zube i stvoriti blokadu.

VEZANI ČLANCI: 

Kada se odvodi začepe, voda se potiskuje natrag i može doći u dodir s vašom kožom i hranom. Studija Sveučilišta East Anglia je sudopere nazvala ‘zabrinjavajućim rezervoarima za mikrobe’ koji ‘predstavljaju potencijalne zdravstvene posljedice i mogu potaknuti širenje bolesti’. Najbolji način za izbjegavanje biofilma je ručno čišćenje.

Iz Benjamin Franklin Plumbinga podijelili su sljedeće savjete za sprječavanje biofilma:

  • Koristite sodu bikarbonu za ribanje mineralnih naslaga
  • Koristite konac za zube za čišćenje područja ispod ručki slavine
  • Uklonite zaslon za prozračivanje sudopera i namočite ga 
  • Očistite kuhinju nakon kuhanja, pogotovo ako koristite jaja ili sirovo meso
  • Dezinficirajte površine koje dolaze u dodir s nakupinama iz vodovoda

Mikrobiolog otkrio: Evo koliko su sudoperi zapravo prljavi, čak i nakon temeljitog čišćenja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije