Prvi korak ljepote

U čišćenju lica "ribanje" je strogo zabranjeno - koža voli nježnost!

clean
Getty/Guliver
15.02.2012.
u 09:26

Pogreške u čišćenju lica najčešće su kad je riječ o masnoj koži koju se ne smije jako "odmašćivati"

Svi se "zaklinju" u kreme, no temeljni je korak u njezi lica pravilno čišćenje! Upravo u tome često "kiksamo" uporabom neodgovarajućih preparata i(li) prečestim i preagresivnim čišćenjem, čime se u pravilu izaziva suprotan učinak od željenoga - suha koža postaje još osjetljivija, a masna koža još masnija i "neposlušnija".

Stoga je prvi zakon dobrog čišćenja pravilan odabir preparata u skladu s tipom i potrebama kože. Piling je poželjna prethodnica mlijeku ili losionu za čišćenje, no piling je i opasna zamka ako s njime pretjeramo. Dovoljno je jednom, najviše dvaput tjedno, oprezno, blago, bez "ribanja".

Za suhu i osjetljivu kožu preporučuju se preparati bogatije teksture poput mlijeka i krema za čišćenje. Masnijoj koži bolje odgovaraju "prozračniji" gelovi, losioni i emulzije. Pogreške u čišćenju lica najčešće su kad je riječ o masnoj koži koju se ne smije intenzivno "odmašćivati" jer to još više potiče rad lojnih žlijezda.

Treba uzeti u obzir i to da je masna koža, suprotno uvriježenom mišljenju, često osjetljiva i dehidrirana, pa su dobro rješenje blage, micelarne otopine za čišćenje lica. Uklanjanju viška masnoće, bez narušavanja krhke ravnoteže kože, odlično pomažu i pročišćujuće maske za masnu kožu.

Sljedeći je korak tonik koji koži vraća sjaj te daje osjećaj svježine i čistoće. I proizvodi za toniziranje obvezno trebaju biti prilagođeni tipu kože. Namijenjeni su uravnoteženju kože, pa nakon njihova nanošenja ne smijete osjećati zatezanje i suhoću nego ugodu i mekoću.

U odabiru sredstava za čišćenje nude se raznovrsna tekuća i kremasta sredstva, pjene, maramice, flasteri za mitesere, pročišćujuće maske koje istodobno hrane i hidratiziraju kožu... Za maksimalnu čistoću a minimalno vrijeme provedeno u kupaonici, osmišljeni su posebni proizvodi s višestrukim djelovanjem koji čiste lice "u jednom potezu".

Čišćenje lica preporučuje se dvaput dnevno. Obvezno navečer, kako biste kožu prije spavanja temeljito "oslobodili" nečistoća, a ujutro za osvježenje i pripremu za daljnju njegu.

Lice čistite što nježnije! Izbjegavajte snažno trljanje te grube i nagle pokrete koji mogu izazvati iritacije.

Za uklanjanje šminke koristite što blaže preparate jer koža oko očiju najtanja je na tijelu i iznimno osjetljiva. Imate li osjetljive oči i(li) nosite kontaktne leće, birajte posebno prilagođene preparate s blagim prirodnim sastojcima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije