jeste li znali?

Evo što će vam se dogoditi ako jedete 12 šljiva na dan

Šljiva
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
26.08.2015.
u 07:00

Ova nezaobilazna kraljica marmelada nosi još jednu "kraljevsku lentu": prvi je izbor kod konstipacije, odnosno zatvora

Jedna šljiva kao šaka borovnica... Barem kada je riječ o količini antioksidansa.

Ova nezaobilazna kraljica marmelada nosi još jednu "kraljevsku lentu": prvi je izbor kod konstipacije, odnosno zatvora. 

Nezaobilazan je izbor svake domaćice koja priprema zimnicu, a osim što se najčešće koristi za pripremu marmelada i knedli, svakako ju je poželjno jesti i svježu jer sadrži vitamin C (5 do 8 mg na 100 g, ovisno o kojoj se vrsti radi), vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezij, željezo, kalcij te čak 240 mg na 100 g kalija. Šljiva obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće.

12 šljiva na dan

Prethodna istraživanja pokazala su da šljiva jača kosti, smanjuje rizik od oblijevanja raka debelog crijeva, ali i da konzumacija 12 šljiva prosječne veličine na dan tijekom dva mjeseca snižava razinu lošeg kolesterola LDL-a.

I ni tu ne prestaju blagodati ove "kraljice". Konzumacijom oko 12 suhih šljiva na dan, odnosno 100 grama, u tri mjeseca znatno će se povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju, pokazalo je jedno od istraživanja. 

Dihidroksi-fenil izatin, jedan je od sastojaka šljive zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak. Pomažu mu i sorbitol i fenoli te biljna vlakna. 25 grama suhih šljiva, što je ekvivalent u prosjeku tri ploda, osigurat će nam 5% potrebnog dnevnog unosa vlakana.

>>Ove tri namirnice će vas dulje držati sitima

Komentara 19

TH
thekurcula
09:50 26.08.2015.

A jel važi ovo sve za šljivu i kad je u tečnom stanju?

IG
igundic
10:35 26.08.2015.

˝25 grama suhih šljiva, što je ekvivalent u prosjeku tri ploda, osigurat će nam 5% potrebnog dnevnog unosa vlakana koji je za muškarce od 19 do 50 godina 25%, a za žene iste dobne skupine 7%.˝ Što to ovaj nepismenieni novinar želi reći?

AM
ameris
08:57 26.08.2015.

Ma kanite se gustoće kostiju i raznih vlakana..šljiva je zakon jedino u prepečenici i to onak na tašte !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije