Ljudi koji pate od alergija u proljeće muku muče s nadraženim grlom, šmrcanjem, kihanjem... No osim medikamenata, ovakvo stanje može vam olakšati i ako konzumirate ili izbjegavate ovu hranu, stoji na Huffingtonpost.
Ljekovita hrana:
- Jabuke i jagode. Kora jabuke sadržava antioksidanse koji poboljšavaju plućni kapacitet, a isti se nalaze i u narančama, luku, rajčici i jagodama. Osim toga sadrži puno vitamina C koji učinkovito štiti od alergija.
- Crveno grožđe. Istraživanje od prije pet godina pokazalo je da mediteranska prehrana, bogata namirnicama poput crvenog grožđa, naranča i jabuka ublažavaju simptome alergija kao što su začepljen nos i bolno grlo. Samo grožđe bogato je antioksidansima sa snažnim protuupalnim moćima.
- Topli čaj. Biljni čajevi najbolji su izbor, i važno je da su pritom što topliji kako bi se olakšalo iskašljavanje sluzi i ulažilo peckanje u grlu. No u tu svrhu može poslužiti i topla juha.
Hrana koju valja izbjegavati:
- Celer. Peckanje u ustima i grlu može biti posljedica \"oralne\" alergije uzrokovane nekim voćem i povrćem. Simptomi se mogu javiti od jedenja celera, ali i rajčice, breskve, dinje, kivija.
- Alkohol. Ako vam se nakon povećanog konzumiranja alkohola, peruta koža ušiju, laktova, peta ili obrve, sve je to znak da ste alergični na alkohol.
- Začinjana hrana. Curi vam iz nosa, suze vam oči ili često kišete nakon začinjenje hrane, a i nadut vam je trbuh? Budite sigurni da je riječ o alergijskoj reakciji na začine. Inače, to se događa zbog kapsaicina, vrlo zdrave tvari koja se nalazi u jakim začinima, pa je jedino rješenje - izbjegavanje takve hrane.