Za mnoge je žgaravica normalna pojava, problem koji se javlja kad pretjeraju s jelom i pićem, pa je često ne shvaćaju ozbiljno.
– Žgaravica, piroza, gorušica osjećaj je boli, žarenja, pečenja u području ždrijela i iza prsne kosti. Simptom je upale sluznice jednjaka bez obzira na uzrok koji je doveo do toga. Pogrešno je mišljenje da je žgaravica posljedica povećane kiseline u želucu – ističe Nada Dogan, dr. med., ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije za Moje zdravlje.
Žgaravica se javlja i u slučaju nedovoljne količine kiseline u želucu jer uzrok žgaravice je bolest sluznice jednjaka, a ne želuca. Žgaravicu će ublažiti komad kruha ili čaša vode.
Narodni lijek soda bikarbona brzo uklanja simptome, no zbog promjena koje izaziva njezina povećana koncentracija nije preporučena u liječenju.
– Stres i nepravilna ishrana dovode do poremećaja u probavi i mogućeg razvoja žgaravice. Zbog toga treba redovito jesti, četiri do pet manjih obroka tijekom dana jer obilni obroci mogu dovesti do vraćanja kiseline u jednjak. Valja izbjegavati hranu koja izaziva povećano stvaranje kiseline. Poželjno je smršaviti, izbjegavati tijesnu odjeću koja povećava abdominalni tlak i mogućnost vraćanja kiselog sadržaja u jednjak.
Lijekovi koji se koriste u liječenju žgaravice blokiraju stvaranje želučane kiseline ili vežu želučanu kiselinu na sebe. Liječenje ovisi o uzroku i treba ga odrediti liječnik – kaže dr. Dogan.
>>Ovih 10 namirnica nikako ne smijete jesti prije odlaska u krevet
>>'Čudotvorna' soda bikarbona čisti, liječi... Evo 20 savjeta kako je koristiti