Čokolada, sladoled ili palačinke s Nutellom zasigurno će vam prve pasti na pamet kad poželite u hrani potražiti utjehu. No, čini se da nam je to više nametnuto kroz medije. Prije će nas, naime, "utješiti" grah ili kobasice.
Potvrdili su to neurolozi koji su analizirali reakciju osoba koje su konzumirale neku hranu. Bilježile su se reakcije na pojedine sastojke hrane te miris, okus i boju jela, a sve to uz pomoć elektroda priključenih na glavu ispitanika.
Za svako jelo odredili su tako "indeks utjehe" koji je označavao koliko je određeno jelo "ugrijalo ili ispunilo" neku osobu, ali i koliko je neka hrana osobu podsjetila na djetinjstvo.
Prvih pet mjesta na ovom popisu zauzeli su: grah na tostu, kobasica i pire krumpir, juha od rajčice, piletina i pita od gljiva te tjestenina sa sirom.
Prema stručnjacima jela s jednostavnim sastojcima i jednoličnih boja djeluju "utješnije" nego komplicirana jela kao što su curry ili špageti.
- Što je okus jednostavniji, to ga je lakše zapamtiti, pa je stoga reakcija na njega snažnija i neposrednija - kaže dr. Lewis koji je predvodio istraživanje.
Logično je, stoga, da nas mozak radije podsjeća na hranu koja je pripremljena kod kuće i koja će nas podsjetiti na niz drugih detalja vezanih uz djetinjstvo i dom.
Najbolje će nas utješiti grah i kobasice
Iako će nam za utjehu nuditi čokoladu ili sladoled, lakše će nas utješiti domaća hrana koja nas mirisom i okusom podsjeća na djetinjstvo.
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.