Najučinkovitiji prirodni antibiotik možete pripraviti sami od samo dva sastojka. Uz to što ubija gotovo sve bakterije, ima i jaki protuupalni učinak.
Tradicionalan indijski začin kurkuma ima blago slatkast, ljutkast i pomalo gorak okus te aromatičan miris koji podsjeća na naranču, đumbir i papar i jedan je od sastojaka za prirodni antibiotik.
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova.
Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje antiupalna svojstva, ali nedavna istraživanja pokazala su da je kurkuma – pravo čudo prirode.
Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba, od raka do Alzheimerove bolesti. U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam, a koristi se za jačanje probave, obnavljanje crijevne flore, smanjenje nadutosti, čišćenje jetre i žučnog mjehura, normalizaciju menstruacije, smanjenje upala kod artritisa, čišćenje krvi, stimuliranje rada metabolizma, kožne probleme, tegobe dišnih putova, protiv gljivica i bakterija, protiv crijevnih parazita.
Ne čudi stoga što kurkuma u kombinaciji s domaćim medom čini moćno oružje u borbi protiv različitih bolesti. Ova kombinacija, osim što će ojačati imunitet, tijelu će priskrbiti dosta dobrih bakterija koje pomažu u probavnom procesu.
Foto: Thinkstock
Kako ga pripremiti?
Potrebna vam je jedna žlica praha kurkume i 100 grama domaćeg meda. Pomiješajte i dobivenu smjesu čuvajte u staklenci. S prvim simptomima posegnite za ovom smjesom. Portal Healthy Food Team preporučuje da prvi dan uzimate jednu žlicu svakih sat vremena, drugi dan pola žlice svaka dva sata, a treći dan pola žlice tri puta na dan.
Preporuka je da smjesu ne progutate odmah već dopustite da se u ustima rastopi, a možete je dodati i u čaj ili mlijeko.
>>Ovaj začin pravo je čudo prirode i štiti od mnogih vrsta raka
Je l' kurkuma iz Konzuma? Trčim odmah po nju... A i med kod Todorića može biti samo pravi domaći...