'Pametni telefoni' napravili su svojevrsnu revoluciju, ali i podigli očekivanja od novih tehnologija na neku novu razinu. Koji će biti novi revolucionarni proizvod? Google naočale i Samsungov Galaxy Gear smartwatch neki su od proizvoda koji su najavili dolazak "nosivih" računalnih proizvoda. U tom smjeru krenuo je Microsoft koji je za svrhu jednog istraživanja razvio 'pametni grudnjak' koji bi trebao pomoći u sprječavanju "emocionalnog prejedanja".
Prototip ovog proizvoda izrađen je u suradnji sa znanstvenicima Sveučilišta u Rochesteru, u New Yorku i Southamptona u Velikoj Britaniji. Uređaj ima ugrađene senzore za elektrokardiogram (EKG), mjerenje kožne aktivnosti (EDA), žiroskop i akcelometar, objavljuje Neowin.
Znanstvenici su pojasnili zašto su se odlučili te uređaje ujediniti baš u grudnjak.
"Trebali smo smisliti gdje bi ugradili te uređaje, a da ženama ne bude neudobno imati ih na sebi tijekom duljeg vremena. Grudnjak je bio idealan izbor jer smo zbog blizine srca bili u mogućnosti istovremeno "skupiti" podatke EKG-a i EDA-a.
Pomoću posebnog rješenja GRASP (Generic Remote Access Sensing Platform) podaci bi se odašiljali na posebno razvijenu dizajniranu Windows Phone aplikaciju putem bluetootha, a backup podataka odvijao bi se preko Windows Azure.
Aplikacija EmoTree služi za prikaz trenutnog raspoloženja. Korisnik dobiva podsjetnike svakih sat vremena da unese informaciju kako se trenutno osjeća, a vodi se i evidencija o svakom obroku i međuobroku kroz dodavanje listova na Emo stablo. Nakon prijave, a prije unosa obroka, program traži da se unese i kakvo je bilo raspoloženje korisnika prije jela.
"Zaslon intervencije" koristi se za duboke vježbe disanja kada aplikacija, pomoću podataka sa senzora, "otkrije" da je korisnik pod stresom. Na taj način se želi korinsika odvratiti od namjere da se smiri posezanjem za nekom hranom i da se dubokim disanjem vrati u mirnije raspoloženje.
Tijekom istraživanja 87,5% ispitanica izjasnilo se da su korištenjem ove metode postale svjesnije svojih emocija i prehrambenih navika, dok je njih 37,5% izjavilo kako je promjena u prehrambenim navikama rezultat emocionalne svijesti i bilježenja unosa hrane.
>>Kako kuhati s tri do četiri namirnice?