dovoljne su tri minute

Senzacionalno otkriće! Igrajte Tetris ako želite smršavjeti, prestati pušiti ili piti

Tetris
Foto: Screenshot
1/3
24.02.2014.
u 09:32

Slaganje oblika djeluje na mozak tako da mu odvlači pozornost pa um nema vremena vizualizirati grickalice, alkoholna pića ili cigarete, a nakon što se igra odigra, želja za porokom je – zaboravljena.

Igranje računalnih igara na mobitelima i tabletima ponekad može prerasti u ovisnost, no čini se i da može pomoći u borbi protiv nekih ovisnosti. Proizlazi to iz istraživanja provedenog na sveučilištu Plymouth.

Psiholozi, naime, tvrde da su dovoljne tri minute igranja, primjerice, Tetrisa da zaboravimo na želju za slatkim ako smo na dijeti. Isto, tvrde, vrijedi i kad poželimo zapaliti cigaretu ili popiti alkoholno piće.

Kako to funkcionira?

Foto: Screenshot/YouTube

Slaganje oblika djeluje na mozak tako da mu odvlači pozornost pa um nema vremena vizualizirati grickalice, alkoholna pića ili cigarete, a nakon što se igra odigra, želja za porokom je zaboravljena.

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine, jedna je igrala Tetris, a druga je čekala da se igra "učita". Ispitanici koju su igrali igru osjetili su 24 posto manju želju za nezdravom hranu od onih koji su čekali. Znanstvenici očekuju da bi ovi rezultati mogli dovesti do kratkog i jednostavnog "fiska" za one koji se bore protiv neke od spomenutih ovisnosti.

>>Šopingholičar se ponaša kao narkoman. Jeste li ovisni o kupnji?

>>Gricnuli biste nešto slatko? Ovo je vaš mozak 'na šećeru'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije