Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Molotov mržnje sramoti Zagreb

08.07.2007.
u 17:22

Prikazavši ga kao grad koji ne trpi različitosti, u subotu je skupina golobradih izgrednika još jednom osramotila Zagreb. Za održavanja šestoga Zagreb Pridea organizirane grupice nasilnika stale su u obranu svoga iskrivljenog viđenja morala šakama, kamenjem, pa čak i molotovljevim koktelima. Nasreću, pokušaj bacanja te zapaljive bombe iz kućne radinosti ipak su spriječili policajci koji su osiguravali skup.

Nažalost, isti ti policajci nisu uspjeli spriječiti čak šest napada koji su se neposredno nakon povorke dogodili u samom središtu grada. Nitko nije zaustavio niti hordu podivljalih huligana koji su nakon jučerašnje utakmice marširali Draškovićevom ulicom uglas pjevajući: "Ubij, ubij pedera!" Ne želim vjerovati da hrvatska policija ne može obuzdati pedesetak huligana koji se koriste svakom prilikom da radost većine zbog nekog društvenog pomaka ili sportskog uspjeha zasjene vlastitom paradom agresije.

Ne mogu se ne zapitati bi li ijedan od tih mladića znao suvislo objasniti zašto on i njegovi drugovi ničim izazvani pozivaju na ubojstvo "pedera". Jesu li toliko nesigurni u svoju (hetero)seksualnost da različito seksualno usmjerenje smatraju prijetnjom ili je njihovo divljaštvo tek produkt moralnog stanja nacije u kojoj je mrziti drukčijeg dio folklora? Treba se zapitati i gdje su u takvim slučajevima premijer i drugi državni dužnosnici.

Zašto nikada nisu nedvosmisleno osudili bezrazložno nasilje nad seksualnim manjinama? Kada je riječ o diskriminaciji, politika mora zauzeti jasan stav. Ništa ne reći, često znači i prešutno odobravati, a u Hrvatskoj je potrebno još puno toga reći kako bi mladi naučili da demokracija nije toleriranje nasilja, već poštovanje svakoga, bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest ili seksualno usmjerenje.

Želite prijaviti greške?