jedite!

4 savjeta koja će vam pomoći da ubrzate metabolizam

hrana
Foto: Thinkstock
21.03.2014.
u 10:00

Stručnjaci savjetuju da uzimate prvi obrok do sat vremena nakon buđenja

POČNITE JESTI

Gledajte na svoje tijelo kao na mašinu kojoj je potrebno gorivo da bi radila, a to gorivo je hrana. Zato, počnite jesti.

Time ne samo da ćete ubrzati metabolizam, već ćete i stabilizirati razinu šećera u krvi i izbalansirati hormone u tijelu. Stručnjaci savjetuju da uzimate prvi obrok do sat vremena nakon buđenja, a zatim jedite svaka tri do četiri sata kako bi se metabolizam ubrzao. Prestanite jesti dva do tri sata prije spavanja.

NAVALITE NA PROTEINE

Proteini ubrzavaju metabolizam mnogo brže nego masti ili ugljikohidrati. Žvakanje, grickanje i probavljanje hrane iziskuje određenu energiju i može sagorjeti i do 30 posto kalorija koje se nalaze na vašem tanjuru. Što je hrana kompleksnija, više kalorija ćete sagorjeti.

PIJTE VODU

Istraživanja su pokazala da ljudi koji piju osam čaša vode dnevno imaju 12 puta brži metabolizam od onih koji unose manje količine tekućine. Želite li izgubiti 3 kilograma godišnje?

Pijte svaki dan pola litre vode prije doručka, poručuju stručnjaci sa Sveučilišta Virginia.

TRENIRAJTE

Uključite dva do tri treninga snage u svoj tjedni program – povećat ćete mišićnu masu i tako sagorijevati barem 50 kalorija više tijekom dana. Još važnije je to što ćete održati mišićnu masu dok budete starili, što održava i dobar metabolizam.

>>[VIDEO] Ne, od čarobnog se čaja ne mršavi! Evo kako nas varaju u reklamama za mršavljenje

>>Otkrivamo najjednostavniju metodu za mršavljenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?