SAVEZU ŽALBA SUVIŠNA

HNS neće kazniti Joea nego će obustaviti postupak. Koji je ionako u mirovanju...

Damir Vrbanović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
18.12.2013.
u 08:25

– Žalbeni rok je 15 dana, žalbu mora napisati sam Šimunić, a odluči li se na taj korak, HNS bi mu pružio pravnu i logističku potporu – kaže Vrbanović.

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović pojašnjava proceduru koja slijedi u slučaju kažnjavanja Josipa Šimunića.

– Žalbeni rok je 15 dana, žalbu mora napisati sam Šimunić, a odluči li se na taj korak, HNS bi mu pružio pravnu i logističku potporu – kaže Vrbanović.

No, koliko je uopće realno da Fifa usvoji Joeovu žalbu i kakvu bi zadovoljštinu ona uopće donijela?

Neće biti amnestiran

– Realno, teško bismo mogli očekivati bilo kakve preokrete. Stvari stoje ovako: žalbeno tijelo usvojit će žalbu samo u slučaju grubih proceduralnih previda. Primjerice, ako je za crveni karton sudačkim previdom kažnjen pogrešan igrač. Međutim, Šimunić sigurno neće biti amnestiran, eventualno bi mu kazna mogla biti smanjena na osam ili šest utakmica zabrane igranja, što zapravo ne bi puno promijenilo – dodaje Vrbanović.

Savjetovat ćete ga da se ne žali?

– Nećemo mu ništa savjetovati, on će sam odlučiti. Znam da ga je to strašno pogodilo, u prvoj reakciji rekao mi je: “Nisam ja nekakav klošar da bih to zaslužio, posramljen sam kao čovjek i jako mi je žao što je jedna moja nespretna gesta tako protumačena, te ako je ona nekoga povrijedila” – prenio je Vrbanović Joeove riječi, dok je još bio vruć, neposredno nakon saznanja što ga je snašlo.

I sada dolazimo do najzanimljivijega dijela ove priče. Naime, Hrvatski nogometni savez neće slijediti Fifu i kazniti Joea Šimunića!?

– A što bismo trebali, ritualno ga zapaliti na Trgu bana Jelačića? – čudi se Damir Vrbanović i kratko pojašnjava stav HNS-a:

– Disciplinska komisija HNS-a već je ranije zauzela stav da Šimunića neće dodatno kazniti, jer ga je u nogometnoj organizaciji Fifa već rigorozno kaznila. Smatramo da je ta kazna dovoljna – zaključio je Vrbanović.

Od jednoga člana Disciplinske komisije saznali smo da je ona primila prijavu protiv Šimunića, koju je potpisao Damir Vrbanović, ali je slučaj stavljen u mirovanje dok ne stigne Fifina kazna.

Slovenac bez komentara

– Fifina je kazna drastična i stoga ćemo mi postupak protiv Šimunića najvjerojatnije obustaviti. Budući da je on taj ispad napravio na utakmici u nadležnosti Fife, njezina je kazna sasvim dovoljna. Drugačije bi bilo da je taj incident napravio na utakmici domaćih natjecanja. U tom slučaju bismo reagirali – kaže naš izvor među disciplincima.

Kontaktirali smo i s članom Fifine Disciplinske komisije, Slovencem Čeferinom, no nije želio komentirati Fifinu odluku, kao ni stav HNS-a o Šimuniću.

>> Obrana na 100 stranica: Cilj nam je posve poništiti kaznu

Komentara 9

Avatar Nexus
Nexus
09:07 18.12.2013.

Pametna odluka HNS-a. nema shanse da se tu ista promjeni. Quorum FIFA-zalbenog vijeca su tri clana od ukupno 19 clanova. U iznimnim slucajevima moze sam predsjedavajuci donijeti prvostepenu odluku. Osim toga vaznu ulogu ima FIFA-kampanja protiv diskriminacije pa im jee slucaj Jo SIMUNIC dosao kao narucen. Netreba taj slucaj toliko napuhavati preko medija. To je hrana narodu za propuste u dnevnoj i globalnoj politici.

Avatar sizif
sizif
11:52 18.12.2013.

Odmah mu je trebalo biti jasno da je napravio glupost. Ali umjesto da se odmah isprica i kaze zao mi je, pogrijesio sam one se kofrcio i glumio povjesnicara te trazio kojekava prozirna opravdanja. Ne radujem se kazni, nisam ustasa ali nisam ni u grupi onih cistunaca koji nikad nisu uzviknuli "Za dom..." (bilo je vrijeme rata, revolta) ali odmah sam znao da to nece dobro zavrsiti. Inace cijenim Simunica kao covjeka, nogometasa i domoljuba. Ali je morao biti mudriji. Ne moze si on dopustiti to sto mozemo mi... Javna je licnost

VK
vječni krojf
09:43 18.12.2013.

Ja sam tada,tj.sutradan poslije utakmice napisao da bi to mogao biti kraj karijere Joe Simunica.Igrac u tim godinama mora malo misliti sta govori.Nije mi jasno da je to izgovoreno nakon pobjede protiv jadnih Islandjana.Zar je Simunic mozda mislio da mi ne mozemo pobijediti Island??Mediji su sukrivci za ovu kaznu koju je dobio,stalno su dizali napetost brusili narod kao da igramo finale SP-a.Ta pobjeda je bila obaveza,da se popravi sto se sve lose radilo u kvalifikacijama.Zao mi je Simunica,to mu je bila zadnja prilika da igra na tako velikom natjecanju.Poruka je to mladjim igracima da se u svakoj situaciji znaju kontrolirati a svoje sposobnosti pokazivati na terenu.Simunic je sebe htio napraviti herojem,ali ispalo je savim drugacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije