EUROBASKET U HRVATSKOJ?

Kako kriza na istoku kontinenta utječe na sport

Darijo Srna
Foto: PA/Pixsell
04.03.2014.
u 10:10

U nogometnom su prvenstvu odgođena tri kola, ali moguć je i prekid, košarkaške se utakmice sele u Litvu i Tursku...

Marin Ljubičić, nogometaš Tavrije iz Simferopolja, glavnog grada Krima, stigao je na nekoliko dana u Hrvatsku i mora se javiti klubu na pripremama u Turskoj.

Nogometni klubovi u inozemstvo

– Klub vodi sve igrače, vodstvo, ali i njihove obitelji. U Turskoj ćemo biti, kako je za sada planirano, 12 dana. Zapravo, bit ćemo dok ne počne prvenstvo Ukrajine. Zasad su prva tri kola odgođena – rekao je Ljubičić.

I većina ostalih ukrajinskih klubova smirenje situacije u državi čekat će na pripremama u inozemstvu. Veliko je pitanje kada će se lopta zakotrljati na travnjacima. Ako se situacija i normalizira, nitko ne zna kakvi će biti odnosi između klubova s “proruskim” i “prozapadnim” predznakom. Opet, možda se Ukrajinci dogovore i odigraju drugi dio sezone, recimo u Turskoj.

– Nema nogometa, nema košarke, svi sportovi su stopirani – kaže Ljubičić.

Obitelji naših igrača, velika većina, nije ni bila u Ukrajini za vrijeme nemira. Tako je uvijek, jer igrači dobar dio siječnja i veljače provedu na pripremama u inozemstvu, pa su njihove obitelji tada u Hrvatskoj.

Ukrajina bez Eurobasketa

Vrlo je upitno hoće li se Eurobasket 2015. održati u Ukrajini. O tome će uskoro biti govora na sastanku Fibinih dužnosnika u Istanbulu, ali i u travnju, kada se sastane tehnička komisija Europske Fibe. Oduzme li se Ukrajini domaćinstvo (s tim ne bi trebalo oklijevati), moguće je da se ono dodijeli protukandidatu, a to su u paketu bile Njemačka, Francuska, Italija i Hrvatska. Te četiri zemlje svojedobno su odustale od utrke s Ukrajinom uz obrazloženje da nisu bile u mogućnosti ispuniti dinamiku plaćanja na kojima je inzistirala Europska Fiba koja je pak iskazala nedovoljno povjerenja u organizacijski naum ovih zemalja. Prvotna ideja bila je da se u Hrvatskoj odigra jedna skupina, dok bi se drugi krug održao u Francuskoj i Njemačkoj, a završnica u Francuskoj.

Dvije utakmice Eurokupa prebačene su iz Ukrajine u Kaunas (Budivelnik - Nanterre) i Istanbul (Himik - Ankara), a EP u tekvondou iz Harkiva u azerbajdžanski glavni grad Baku.

>> Navijači Dinama i Šahtara pokazali zajedništvo: Sloboda za Ukrajinu ili smrt

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije