Uoči novog derbija

Mamić: Da smo zabili gol kao Hajduk, ne bismo izašli s vlastitog stadiona

Zoran Mamić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
03.12.2013.
u 14:19

– Volio bih da klupa Hajduka ipak bude malo, ne dostojanstvenija, ali malo više u znaku fair-play igre – kaže Zoran Mamić.

Sportski direktor Zoran Mamić dan uoči novog derbija s Hajdukom, ovoga puta u Kupu, došao je pred okupljene medije i najavio još jedan nogometni spektakl i – pobjedu modrih.

– Čeka nas prvo poluvrijeme Kup utakmica protiv Hajduka, a očekujemo vrlo sličnu utakmicu onoj prije nekoliko dana: otvorenu i napadačku s time da, naravno, ovoga puta očekujem bolju efikasnost svoje momčadi. Rekao sam već kako se momčadi predobro poznaju da bi bilo velikih taktičkih iznenađenja. Inspiracija, kvaliteta i ponekad sreća u ovakvim utakmicama igraju važne uloge – kaže sportski direktor i trener Dinama.

U nedjelju smo gledali odličan i napadački nogomet, a sportski direktor tome se nada i u srijedu.

– Derbi u nedjelju svakako je bio dobar; prava pobjeda nogometa. Recimo, ovdje bih povukao paralelu sa Švicarskom gdje se na svakoj utakmici mlađih kategorija nalazi supervizor iz nogometnog saveza koji gleda utakmicu i ako se ne igra prema smjernicama saveza, napadački i ofenzivno, ima ovlasti prekinuti utakmicu. Kvaliteta nogometa može biti bolja ili lošija, ali orijentacija i zahtjevi koje je savez odredio moraju se poštovati. Naravno, nemoguće je to provesti u prvoj ligi i seniorskom nogometu, ali svakako je zanimljivo.

Antolić može još bolje

Obrambeni igrači prvo poluvrijeme nisu odrađivali posao kako smo to zamislili pa smo na poluvremenu najviše s njima i razgovarali da bi pola sata nastavka igrali odlično čime su jasno pokazali da mogu. Žao mi je što su moji igrači došli u stanje da su imali razloga biti razočarani, ali s druge strane drago mi je što su pokazali da imaju emociju i kako im je stalo. Naša želja je biti još agresivniji, ubojitiji i na svim dijelovima terena dominantna momčad; to je naš cilj i zahtjev koji ćemo staviti pred igrače.

Puno se nakon utakmice govorilo o sudačkim pogreškama na štetu Dinama.

– Kodeks govori da ne komentiram suđenje i ja naglašavam da apsolutno smatram kako nije bila namjerna pogreška sudaca, ali je bila čista ruka i, što god bilo koji ekspert kaže – zaleđe. Ne mislim da je netko namjerno pogriješio jer kao što su Addy i Šimunić pogriješili kod prvog gola, tako i suci mogu pogriješiti; donose odluke u sekundi i na takav način treba gledati odluke sudaca. Bez ikakve namjere ili tako nečega... U djeliću sekunde sudac mora odlučiti i to je vrlo odgovoran posao te su greške moguće.

Jedan od igrača koji igra u sjajnoj formi je svakako Domagoj Antolić.

– Ne mislim da je to moja zasluga, ali poklopilo se da je Antola sve utakmice otkako sam ja tu odigrao jako dobro. On sigurno može i puno bolje i kvalitetnije te mi je jako žao što je u karijeri izgubio barem dvije godine zbog ozljeda metatarzalnih kosti. Nadam se da će biti zdrav, a onda će biti samo sve bolji i bolji.

Neka klupa Hajduka bude malo dostojanstvenija

S druge strane, najbolji igrač Hajduka u derbiju u nedjelju bio je vratar Kalinić.

– On je izuzetno dobar golman, ali je u nedjelju imao i dosta sreće; posebno kod šanse Brozovića kada ga je lopta slučajno pogodila u glavu. Uz kvalitetu i energiju koju imaju "kolo sreće" je svakako na njihovoj strani, ali "kolo sreće se okreće".

Za kraj je Zoran Mamić uputio molbu klupi Hajduka.

– Igor radi fantastičan posao s mladom ekipom i sredstvima koja su mu na raspolaganju. Ipak, svi moramo biti pozitivniji pa bih tako na kraju uputio malu opasku za koju ne bih volio da se krivo shvati nego isključivo kao apel: volio bih da klupa Hajduka ipak bude malo, ne dostojanstvenija, ali malo više u znaku fair-play igre. Stajao sam na liniji cijelu utakmicu i na svaku odluku njihova klupa skače, a mislim da to nije put kojim treba ići. Svi griješe, tako i suci. Ja sam prigovorio dva-tri puta, ali nisam 90 minuta komentirao i skakao na svaku odluku; nije lijepo. I ne zamjeram što nisu označili zaleđe ili ruku, naravno da mi je žao, ali nogomet je takav posao. Za kraj bih postavio pitanje: zamislite što bi bilo da smo mi zabili takav pogodak u zadnjoj minuti? Vjerojatno ne bi izašli s vlastitog stadiona.

Stiglo je pitanje i o njegovoj trenerskoj ulozi.

– Ne razmišljam o tome; barem ne do zime. Naravno, što sam više "unutra" to me više "vuče unutra", ali ne pita se samo mene nego postoji strategija kluba. Uostalom, nije odluka tako laka jer sam kao sportski direktor ušao u neke institucije u kojima ne bih mogao sudjelovati kada bih bio trener. Recimo, danas je bio izvršni odbor ECA-e u Torinu koji sam otkazao, isto je bilo s još dva sastanka u posljednjih nekoliko tjedana. Treba sve dobro izvagati i vidjeti jesu li to stvari od kojih treba odustati.

>> Dinamo je čak 11 golova primio iz peterca

Ključne riječi

Komentara 15

IK
Ilija Kobac
16:42 03.12.2013.

Kume korektan si -nisi "sirov" kao brat!!!

GI
gismund
15:29 03.12.2013.

mlađi mamić se ponaša gospodski, već je u nekoliko utakmica ove sezone Dinamo teško bio oštećen odlukama sudaca i time mu je oduzeto 4-6 bodova s kojima bi već daleko odmakao na tablici, ali niti jednom Dinamo nije sasuo drvlje i kamenje na suce nego je jedini komentar bio - svi griješe! kapa dolje na tome i nadam se da će konačno i hajduk početi korektno pristupati utakmicama i suparnicima, bez vječitog traženja alibija za vlastite neuspjehe u nekom drugom

Avatar mlijeko
mlijeko
15:07 03.12.2013.

Da, dobro je Mamić primjetio da je Hajduk uz pomoć "nepristranih" medija napravio takav pritisak na suce da i najmanje sumnjive situacije koje idu na štetu Hajduka sude u korist Hajduka, a da obrnuto puštaju Hajduku. Kod dosuđivanja kartona dozvoljavaju prigovore nakon svakog hajdukovog prekršaja, a ne kažnjavaju niti oštrinu. Da je sudac kojim slučajem poništio gol zbog ruke Maglice cijela ekipa i klupa Hajduka bi završila na terenu. Evo, usprkos zdravim očima i sudačka komisija kaže da je sve u redu. Kaka nam je situacija u državu, takva nam je i u nogometu. Lažne vrijednosti i nemoral postaju ono što se hvali i veliča. Grozno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije