NOVI REKORD

Potrošnja Chelseaja i Manchester Uniteda čini više od 60 posto ulaganja svih klubova ove zime

Juan Mata, Manchester United
Foto: PA/Pixsell
02.02.2014.
u 08:01

Matino ime je spomenuto u više od 10 milijuna tweetova, čime su nadmašeni spektakularni ljetni transferi Garetha Balea iz Tottenhama u Real i Mesuta Özila iz madridskog Reala u Arsenal.

Tko je najviše trošio ove zime? Ne Manchester City, jer njemu pojačanja ne trebaju, nego njegov konkurent za naslov prvaka Chelsea. Mourinho ne miruje ni zimi, zaoštravajući konkurenciju u svlačionici, ali i pripremajući momčad za ljeto.

Tako si Portugalac može priuštiti da kupi igrača za 15 milijuna eura, mladoga Francuza Zoumu, ali i da ga odmah ostavi na posudbi u St. Etienneu. I dok je takav potez donekle shvatljiv, jer dečko je tek 19-godišnjak i teško bi se sada nametnuo, nedokučivim ostaje pitanje kako se Jose mogao odreći majstora kao što je Španjolac Mata. Nije li grijeh odreći se tako plemenitoga igrača i s njim pojačati konkurenciju, a istodobno dovesti gotovo anonimnoga Egipćanina...

Za Chelsea je vezana još jedna bizarnost - kupnja Srbina Nemanje Matića iz Benfice za 25 milijuna eura, a istoga su igrača prije dvije godine prodali Portugalcima za pet milijuna!? Kad se podvuče crta pod dva ovosezonska prijelazna roka, opet su Englezi najveći potrošači u Europi, s novim zimskim rekordom. Tako su ove zime u pojačanja uložili 160 milijuna eura, 12 milijuna više nego prošle godine u istome razdoblju, a ukupna potrošnja ove sezone popela se do nezamislivih 926 milijuna eura.

Velika zarada od TV prava

Ovakva rastrošnost klubova povezuje se s rekordnim priljevom novca od TV prava ove sezone, koja se popela do vrtoglavih 730 milijuna eura.

Kad je siječanjski prijelazni rok u pitanju, velika gužva zabilježena je samo na Stamford Bridgeu i Old Traffordu. Tako su ulaganja tih klubova dosegnula čak 60 posto potrošnje svih premijerligaških klubova. I osim Chelseaja i Manchester Uniteda, iz top 10 klubova Premijerne lige uložio je samo Everton kupivši mladoga češkoga vratara Staneka za nepoznati iznos. Ostali su se samo bavili posudbama i sondirali tržište kako bi na ljeto krenuli u veliki šoping.

Osim rekordnih novčanih iznosa u transferima igrača, zimski je prijelazni rok donio i rekord na jednoj društvenoj mreži. Oborili su ga - tviteraši! Tako je izračunano da je prelazak španjolskog “matadora” Juana Mate iz Chelseaja u United najkomentiraniji transfer na Twitteru u povijesti.

Matino ime na toj je društvenoj mreži spomenuto u više od 10 milijuna tweetova, čime su nadmašeni spektakularni ljetni transferi Garetha Balea iz Tottenhama u Real i Mesuta Özila iz madridskog Reala u Arsenal.

Kada je Bale potpisao za Real za sto milijuna eura, njegovo ime “tvitano” je 8,4 milijuna puta, dok je Nijemac privukao 4,3 milijuna tweetova.

Posao Lokomotive i Zadra

Zimski prijelazni rok završen je samo u ligama petice, a “prozor” za transfere u ostaloj Europi otvoren je čak i do 15. ožujka (primjerice, u skandinavskim zemljama). Ukrajinci imaju rok do 20. veljače, Rusi do 1. ožujka, kao i našim igračima privlačne destinacije Južna Koreja i Kina.

Zimski prijelazni rok u hrvatskoj ligi traje od 12. siječnja do 10. veljače. Do sada je unutar našega ligaškoga natjecanja, već po tradiciji, zabilježena povećana aktivnost na relaciji Maksimir - Kajzerica. Lokosi su iz Dinama dobili Zeleniku i Čalušića, dok su od Zadra, navodno, kupili Luku Begonju i Šimu Gržana. Kao i kod svih dosadašnjih Lokomotivinih transfera, visina odštete označena je - upitnikom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije