NENAD BJELICA

Sretan sam što radim u Austriji, a ne Hrvatskoj

Nenad Bjelica
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
13.12.2013.
u 12:03

– Samo sam želio da se pokažemo u dobrom svjetlu, i to smo i učinili. Dva puta s Portom i jednom sa Zenitom odigrali smo “knap” utakmice, sad smo Ruse razbili, zaslužili smo tu pobjedu. Samo nas je Atletico nadigrao - kaže Bjelica

Čak pet bodova osvojio je naš trener Nenad Bjelica s bečkom Austrijom, kvalitativno skromnom momčadi koja je eliminirala Dinamo iz Lige prvaka. U posljednjem okršaju skupine Bjeličina je momčad “rastavila” favorizirani ruski Zenit pobijedivši sa 4:1 i na kraju su Austria i Porto okončali natjecanje s po pet bodova, Portugalci su otišli u Europsku ligu zbog boljeg omjera u međusobnim dvobojima (1:0 za Porto u Beču, 1:1 u Portu).

– Samo sam želio da se pokažemo u dobrom svjetlu, i to smo i učinili. Dva puta s Portom i jednom sa Zenitom odigrali smo “knap” utakmice, sad smo Ruse razbili, zaslužili smo tu pobjedu. Samo nas je Atletico nadigrao. Uglavnom, zadovoljan sam nastupima u Ligi prvaka, čak mi se čini da smo i dosegnuli svoj limit. I u klubu su vrlo zadovoljni, prva smo austrijska momčad koja je nakon 12 godina upisala bod u Ligi prvaka – kaže Bjelica.

Najbitniji je karakter

Nakon što ste eliminirali Dinamo, rekli ste da Dinamo ima kvalitetniju momčad od vaše i da ste napravili pravo čudo. Zašto je Dinamo opet podbacio u nižem rangu natjecanja ako ima kvalitetniju momčad od vas?

– Teško mi je to analizirati s Dinamove strane, ali moja momčad ima veliko srce. I prošle su sezone moji igrači pokazali da su prava momčad, puni zajedništva, borbenosti i želje za uspjehom, što je na kraju rezultiralo i plasmanom u Ligu prvaka – kaže Bjelica i nastavlja:

– Bolje je imati momčad s manje kvalitete i više karaktera nego obrnuto. Dinamov je problem očito u tome što je doveo dosta novih igrača. A da bi se oni uklopili, potrebno je vrijeme. K tome, kad se dovede sedam-osam igrača, onda kod trojice-četvorice promašiš u karakternim osobinama, a to je mnogo. Svoju momčad formiram tako da mi je važniji karakter igrača od njegove kvalitete, važnije mi je da igrač diše za momčad nego da se sam ističe – jasan je Bjelica.

Izbacio 3 reprezentativca

Jesu li nastupi u Ligi prvaka utjecali na vaše lošije igre u domaćem prvenstvu?

– Ozljede su nas uništile, u jednom sam trenutku izvan pogona imao šestoricu ofenzivnih veznih igrača. Nikakvih problema ne bismo imali u prvenstvu da su svi bili zdravi, međutim platili smo danak Ligi prvaka. Da igramo samo austrijsko prvenstvo, imali bismo sedam-osam bodova više. Zamislite, od srpnja nisam momčad imao na okupu ni jedan cijeli tjedan A tako je teško raditi, stalno smo nešto krpali u hodu, imali smo svaka tri dana utakmice, dečki nisu navikli na taj jaki ritam. No, na proljeće će biti drukčija priča, pojačat ćemo se, a ostat će nam samo domaće prvenstvo...

Iako ste u jednom razdoblju zaredali slabijim rezultatima – u 12 utakmica samo jedna pobjeda – pozicija vam nije bila uzdrmana?

– Pa... I jest i nije! Nakon poraza protiv Rapida sjeo sam za stol s klupskim direktorima, razgovarali smo i dogovorili se što i kako dalje. Nisam dobio nikakav ultimatum, uprava je apsolutno stala za mene. A ja sam iz momčadi za sljedeće tri utakmice izbacio trojicu reprezentativaca – Hosinera, Juna i Suttnera - upisali smo tri pobjede, ta je šok-terapija pomogla.

U Hrvatskoj biste teško preživjeli situaciju da u 12 kola imate samo jednu pobjedu...

– Ha-ha... Zato sam sretan što radim u Austriji, a ne u Hrvatskoj!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije