Turizam

Najbolji kuhari 2020. radit će u srednjim školama

kuhari
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
03.02.2014.
u 07:23

Škole budućnosti imat će u svom sastavu hotele, vinoteke, slastičarnice, putničke agencije...

“Danas je, naravno, nemoguće dobiti vrhunskog kuhara da drži djeci nastavu za 700 eura, kad on na tržištu vrijedi 1500 ili dvije tisuće eura. Sutra, međutim, kad budemo imali centre izvrsnosti, u kojima će uz ugostiteljsko-turističku školu raditi i hotel, restoran ili slastičarnica, to više neće biti znanstvena fantastika”, ilustrira strukovno obrazovanje budućnosti Antun Perušina, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik. Centri kompetencije, kojih bi do 2020. trebalo niknuti šest-sedam diljem Hrvatske, trebali bi biti važan kotač novog, modernog sustava strukovnog obrazovanja. I to kako za djecu tako i za odrasle na doškolovanju, prekvalifikacijama i sl. Naš je sugovornik, pak, angažiran na projektu dalmatinskog centra kompetencije.

Uključene četiri škole

- Malo je složeniji, jer su uključene četiri strukovne škole, iz Dubrovnika, Splita, Zadra i Šibenika, ali za projekt vrijedan čak 33 milijuna eura već smo dobili tehničku pomoć. Računamo na novac iz fodnova EU, a predviđena je ili dogradnja postojećih ili gradnja novih hotela-škola, koje bi u sastavu imale i restoran, slastičarnicu, putničku agenciju... Iz takvih bi škola izlazila djeca puno obrazovanija i potkovanija praktičnim znanjima, a postigao bi se i cilj, dizanje kvalitete usluga u turizmu - napominje Perušina.To bi bila i mjesta cjeloživotnog obrazovanja. Jedna od takvih priča zaživjet će i u dvorcu Janković u Suhopolju koji bi trebao postati centar kompetencije za selektivne oblike turizma. Projekt je vrijedan između osam i devet milijuna eura, pripreme su odmakle, imamo i građevinsku dozvolu, a objekt će uz učionice imati i 30 soba za goste, restoran i kuhinju, vinoteku, višenamjensku dvoranu, wellness... Perivoj oko dvorca, pak, služit će za praktičnu nastavu hortikulturnog planiranja i uređenja ugostiteljskih objekata i turističkih prostora.

S puno entuzijazma

Zamišljeno je da Istra, sjeverni, srednji i južni Jadran dobiju po jedan centar kompetencije, središnja Hrvatska dva, a istok zemlje jedan. Svi projekti, bilo da im se cijena vrti oko nekoliko milijuna ili nekoliko desetaka milijuna eura, oslanjaju se na blagajne EU.- Viša kvaliteta usluge jedan je od načina dizanja konkurentnosti, a mi se suočavamo s time da ni strukovno, ni cjeloživotno, ni visoko obrazovanje ne zadovoljavaju zahtjeve tržišta - kaže pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić.Kvalitetan turistički kadar, mladi koji iz škola izlaze sa svim potrebnim teorijskim i praktičnim znanjima, jedan je od prioriteta i Strategije razvoja turizma. Nužna je i modernizacija obrazovnih programa, a u turizmu računaju da će se i prosvjetari te teme poduhvatiti s podjednakim entuzijazmom.

>> 'Kuhari i konobari nikad nisu bili toliko relativizirani'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije