Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.10.2020. u 13:03

Predsjednik mora biti moralni uzor i ne smije funkcionirati po onoj biblijskoj "oko za oko, zub za zub"

Predsjednik Zoran Milanović ponovno je jučer zasjao u svojoj kontradiktornosti, pokazavši svoje janusovsko lice. Na jednoj je strani održao još jedan važan govor, u kojem je komemorirao pomalo zaboravljeni talijansko-četnički zločin nad mještanima Gata i okolnih poljičkih sela u zaleđu Omiša. Riječ je o strašnom zločinu koji su počinili četnici iz zapadne Bosne po nalogu talijanskih fašista, koji su četnike na poprište zločina doveli svojim kamionima. U pokolju je ubijeno 79 žitelja Gata i 16 stanovnika obližnjih zaselaka. Najmlađa ubijena osoba bila je beba od devet mjeseci, a najstarija starica imala je 87 godina.

Milanović je kazao kako je za pokolj krivo ljudsko zlo osudivši talijanske fašiste. Prisjetio se i svojih predaka koji su sudjelovali u ratnim događajima. Kazao je i da nije religiozan, ali da zna što ljudima znače vjera, Bog i domovina te dodao kako i njemu domovina puno znači i da danas imamo svoju državu u kojoj se pokolj kao što je bio onaj u Gatima više nikad neće dogoditi.

"Ovdje su ubili ljude jer su mogli", kazao je predsjednik Milanović. No onda je sve zasjenio još jednom tiradom u kojoj je pokušao opravdati svoje seksističke, uvredljive i necivilizirane tvrdnje što ih je dan ranije izrekao na račun dviju saborskih zastupnica, Dalije Orešković i Marijane Puljak. Milanović, naime, smatra da su, de facto, Orešković i Puljak dobile što su zaslužile jer, kako je figurativno kazao, svatko tko dođe "na hrvački meč s nožem" mora očekivati da će mu biti vraćeno jednakom mjerom.

Time je Milanović samo potvrdio ne samo da se ne zna kontrolirati nego i da nije kadar procijeniti težinu vlastitih riječi niti priznati da je pogriješio, pa i onda kada je ta pogreška velika i vidljiva kao planina. Umjesto da prizna pogrešku, on samo sve dublje tone u kaljužu koju je sam stvorio, kao da Slovenska 9 skriva tko zna kakve kosture u ormaru. Predsjednik države u našem političkom sustavu ima skromne ovlasti i, ako ne želi potratiti svoj predsjednički mandat, mora biti i moralni uzor građanima, baš kao što su to i predsjednici u Italiji, Austriji i Njemačkoj - koliko god to u ovom trenutku u hrvatskom slučaju zvučalo nezamislivo - i ne smije funkcionirati po onoj biblijskoj "oko za oko, zub za zub".

 

>> Pogledajte i ovaj video: Predsjednik Milanović na komemoraciji 78. obljetnice zločina nad mještanima Gata i okolnih poljičkih sela

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Observer
Observer
15:09 02.10.2020.

Milanovic je u zadnjih nekoliko dana izgovorio vise istine nego u cijeloj svojoj dosadasnjoj karijeri.

Avatar Bruno
Bruno
00:39 03.10.2020.

Sto puta bolji od tamburasa, ugodno iznenadjenje.

FM
fmica
15:42 02.10.2020.

jel sad slobodno napisati da je milanović telić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije