Britanska lista destinacija

Dvije hrvatske plaže u top 10 najljepših skrivenih lokacija za ljeto 2016. – evo koje!

mljet
Foto: Damir Fabijanić/HTZ
1/5
29.12.2015.
u 12:45

Francuska, Italija, Grčka, Hrvatska – neke su od zemalja koje nude idealne plaže za miran i ugodan odmor

Privatnost, tišina i jednostavnost - karakteristike su sljedećih morskih destinacija. Britanska top lista deset ljetnih destinacija izdvaja "skrivene" europske plaže u tradicionalnim gradićima uz more ili u selima, kako piše Telegraph, a izdvojili su i dvije hrvatske plaže.

1. Palagruža, Dalmacija, Hrvatska
Iz dubokog plavog Jadrana uzdigao se otok Palagruža. Bogat mediteranskim biljem, predivnih pogleda i svjetionika. Arheolozi su pronašli i obojene keramičke vaze te nakit iz 2. – 6. st. prije Krista, a navodno su ga ostavili drevni Grci. Sakrivene uvale Stara Vlaka i Velo Žalo pružaju umirujući pogled na tirkizno plavo more.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

2. Mljet, Dalmacija, Hrvatska
U blizini starog Dubrovnika smjestio se zeleni otok Mljet. Nudi međusobno povezana nekad slatkovodna jezera i nizove borova. Nacionalni park otoka idealan je za plivanje, iznajmljivanje kajaka i bicikla, a možete se provozati uz 2,5 km dugačko Veliko jezero. Navečer je otok poprilično miran, uz samo nekoliko jahtaških turista.

3. Anamur-Iskele, Turska
Opustite se na skoro 2 km dugačkoj obali punoj bijelog pijeska. Na otoku se nalazi srednjovjekovni dvorac i rimski grad. Prednosti Iskele su nekoliko hotela, vodeni sportovi i manjak noćnog života. Od predivne plaže do jednostavnih restorana pravo je tursko utočište. Zanimljivo je da ljetovanje plaćate po turskim cijenama, a ne onim turističkim.

4. Koufonisi, Grčka
Davno zaboravljena Grčka iz šezdesetih nalazi se na otoku Koufonisi. Središnje skupine Cikladskih otoka Naxos i Amorgos, sakrile su dva otočića odvojena morskim kanalom – Ano Koufonisi i Kato Koufonisi. Lokalni stanovnici žive od ribarenja, a neki tvrde da ima više brodova od stanovnika. Otoci se mogu razgledati i unutar dana, s pogledom na prostrano more i nekoliko ovaca.

Foto: pixabay

5. Paleochora, jugozapad Krete, Grčka
Blizu Libijskog mora na jugu Krete nalazi se ležerno grčko selo. Ponudu sadržaja vode lokalni stanovnici i obiteljski obrti. Glavna plaža, Pachia Ammos, prepuna je pijeska, suncobrana, ležaljki i prirode. Iza sela nailazite na osamljenija mjesta, nude i plaže za nudiste. Plaža Gialiskari bila je popularna među hipijima, a Grammeno je još jedno šljunčano i ugodno mjesto.

6. Viveiro, Galicija, Španjolska
Maleni gradić Viveiro ima samo 16.000 stanovnika, a u manje od sat vremena možete posjetiti nekoliko plaža. Idealno mjesto za obiteljska okupljanja. Područje je potpuno netaknuto i puno niskih dina i vinove loze. Dodatno nudi dva hotela, nekoliko kuća i mladenački hostel.

7. Otočje Cies, Španjolska
Španjolcima poznati kao galicijski Karibi sa sjajnim bijelim plažama, otočje Cies znan je arhipelag sastavljen od tri otoka na sjeverozapadu Španjolske. Od 2002. godine dio su Nacionalnog parka Atlantskih otoka, a 86% parka je pod vodom. Broj gostiju ograničen je na 2.200 dnevno, nema hotela, a nude kamp i nekoliko ugodnih restorana.

8. Comporta, Tróia, Portugal
Devedeset minuta južno od Lisabona nalazi se Comporta. Tirkizne boje oceana podsjećaju na Indijski ocean. Posjetitelji uživaju u pješčanim vožnjama preko dina ili oradama na lokalnom jelovniku.

9. San Pantaleo, blizu Coste Smeralde, Sardinija
Sitan pijesak, bistra voda, graniti i bar. Na granitnim vrhovima nalazi se malen hotel s bazenom i ponudom domaćeg vina. U ovom atraktivnom mjestu možete prošetati i otkriti blatnjave puteve i nepoznate morske krajolike.

Foto: pixabay

10. Notre Dame, Porquerolles, Francuska
Otok Porquerolles podsjeća na izgled francuske rivijere prije "navale" turista. Mjesto puno litica i potoka nudi domaća vina, masline i dojam netaknute prirode. Najdalje od sela nalazi se plaža Notre Dame, koja je i tijekom kolovoza poprilično mirna s manjim brojem turista. Pijesak je bijelo-zlatne boje, a okružuju vas mirišljavi eukaliptusi, borovi i šarolika vegetacija.

>> Predstavljamo vam najpoznatije božićne sajmove koje se uistinu isplati posjetiti

Komentara 11

WA
waltercronk
18:03 29.12.2015.

Mljetska jezera su morska a ne slatkovodna. Tko piše ove gluposti ?

Avatar Ironman0105
Ironman0105
23:30 29.12.2015.

nevjerovatno...velite tirkizno plavo more...Pa znate li koja je boja turquise, ili tirkizna kako je vi po vuku zovete? To je boja turske zastave, i sumnjam da bi more te boje bilo koga privuklo. U Veneciji je more te boje, i znamo koliko ih to kosta....I zaista bi volio vidjeti izraz lica turista koji pije "slatku" vodu iz mljetskih jezera....

WA
waltercronk
18:01 29.12.2015.

Na dijelu Mljeta koji je nacionalni park nema dobre plaže a jahte ne smiju u jezera..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije