Susret animatora za

Duhovno zvanje i život potrebno je reklamirati kao Coca Colu

animatori
Marko Jurinec/PIXSELL
21.10.2011.
u 14:34

– Svaki ljudski život jest Božji poziv, ali treba otkriti što to Bog od mene želi – kaže nadbiskup Marin Barišić.

O radu s mladima i o tome kako animirati mlade da postanu svećenici i redovnice razgovara se ovih dana u Varaždinu na nacionalnom susretu animatora za duhovna zvanja. Pedesetak svećenika, redovnika i redovnica okupilo se u duhovnom centru Dom sv. Anđele u sklopu uršulinskog samostana kako bi razmijenili iskustva.

–  Svaki ljudski život jest Božji poziv, ali treba otkriti što to Bog od mene želi. U mladima ima tolike dobrote, želje i planova, ali im, na žalost, nitko ne pristupa, ne daje im podrške, ohrabrenja ni poticaj – kaže nadbiskup Marin Barišić, predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja. Napominje i da se Crkva danas služi tehnikom i modernim tehnologijama, a mladi danas komuniciraju putem interneta pa bi trebalo osmisliti kako i na taj način uspostaviti dijalog s mladima.

– Čitav svijet danas je zapravo jedan trg, na kome se izmjenjuju razne poruke i ponude. Tu trebamo biti prisutni. Nadam se da će naša Crkva biti prisutnija na tom trgu kroz tehniku, ali prije svega kroz osobu, kroz svjedočenje. Ima mnogo mladih koji razmišljaju o duhovnom pozivu. Hrvatsko društvo plodno je polje za duhovna zvanja – smatra nadbiskup Barišić.

– Mladi ne znaju što je to redovnički poziv, kao da ga se boje. Kada se i odazovu u duhovni poziv, roditelji to vrlo teško prihvaćaju. Možda bi mi trebali ne samo animirati te mlade ljude, nego animirati i roditelje. Sve počinje od odgoja i kad bi bio s njima neki zreo razgovor o tome, mislim da bi se mladi više uputili. Ne bih rekla da mladi ljudi ne vjeruju, samo postoji jedan strah, zid. Možda i mi sami redovnici i redovnice stvorimo te zidove. Nedostaje govora o pozivu i mladima bi trebalo jednostavno govoriti da je biti u duhovnom zvanju također izbor kao što se bira biti liječnik ili pravnik. Mladi bi trebali biti upoznati s tim da je to jedan normalan izbor u životu čovjeka – kaže sestra dominikanka Ana Begić, voditeljica Povjerenstva za duhovna zvana u Hrvatskoj uniji i konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica. 

Fra Marko Medo, franjevac trećoredac glagoljaš, bio je odgojitelj u Bogosloviji i sjemeništu, a sada radi u MORH-u kao vojni kapelan. Kaže kako živimo u vremenu hedonizma, kada je nekako sve postavljeno po načelu sviđanja – ovo ću izabrati, ovo neću.

 

– Kada se nalazimo pred težim izborima, kad je potrebno uzeti u obzir i muku i napor, mi ćemo izabrati ono što je lakše. No, ono što je lakše, često se ne poklapa s Božjom voljom ni s kršćanskim vrijednostima. Danas je potrebno reklamirati duhovno zvanje i život kao što se reklamira Coca Cola ili neke druge stvari. Mora se reći da se može jednostavno živjeti, bez mnogo novca, ali da taj život ima smisla, da je prožet radošću koja dolazi od Boga, a ne od stvari i onog materijalnoga – kaže fra Medo.

 

 

 

 

 

Komentara 5

ST
Stjepan510
00:35 22.10.2011.

kako znate govoriti gluposti vi kojim sebe nazivate službenicima Božjim a zapravo je 80 posto vas pedofili i homoseksualci a da ne pričam koliko vas je koji bi sve napravili za lovu

Avatar gmail
gmail
07:24 22.10.2011.

Mislim da je za obraćenje drugih uzaludno biti i doktor teologije, ako se ne radi u sili i snazi Duha Svetoga. TAda je dovoljno samo svjedočanstvo vlastitog života i plodovi koji su vidljivi. Takve osobe privuku interes za Boga. No i to nije dovoljno da se neko obrati. Potreban je vlastiti susret sa živim Bogom. Da on zapali tu vatru ljuibavi. Zato mislim da je bolje da ima jedan svet svećenik, već 10 nekih koji još ne znaju šta tu rade, koji imaju sve u glavi, ali nije još sjelo u srce. I najgore u svemu tome je kad takvi što ne znaju još šta bi, niti to traže, pa ima poziv ispade i zanat.

Avatar gmail
gmail
07:28 22.10.2011.

22.10.2011. u 00:35h Stjepan510 je napisao/la: kako znate govoriti gluposti vi kojim sebe nazivate službenicima Božjim a zapravo je 80 posto vas pedofili i homoseksualci a da ne pričam koliko vas je koji bi sve napravili za lovu ___ A stjepan510 zapravo zapravo... Ovaj tvoj komentar odaje da si osoba puna srdžbe i rana koje ti jedino Bog može ozdraviti upravo preko svojijh svećenika koje ti tako lako otpisa iz svog života. Mislim da je znakovito to što ujedaš tamo odakle ti jedino spas dolazi. A kad si se rodio, smijao si se svakom čovjeku i radovao se. E pa takvi trebamo biti i pred smrt, inače ćemo se mučiti u vječnosti i to istom mukom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije