GO HDSSB-a:

'Duspara nesposoban da planski, sustavno i razvojno vodi grad'

HDSSB Slavonski brod (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
22.07.2013.
u 20:39

Svoje nezadovoljstvo nepotrebnim novim nametima građanima te odluku Gradskog vijeća o povećanju stope prireza i komunalnih naknada u Slavonskom Brodu smatraju kao potpuno nepotreban i neprihvatljiv čin

SLAVONSKI BROD – Gradski odbor HDSSB–a nezadovoljan je odlukama novog saziva Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda i vladajuće koalicije, gradonačelnika Mirka Duspare i gradskog SDP-a kao sadašnje većine. Svoje nezadovoljstvo nepotrebnim novim nametima građanima te odluku Gradskog vijeća o povećanju stope prireza i komunalnih naknada u Slavonskom Brodu smatraju kao potpuno nepotreban i neprihvatljiv čin te novi udar na već ionako nizak standard Brođana. Mišljenja su da koalicija Mirka Duspare i SDP–a time još jedanput dokazuje svoju nesposobnost da upravlja gradom. To je, uostalom, i bila glavna tema današnje tiskovne konferencije u prostorijama HDSSB-a Brodsko-posavske županije, kojoj su prisustvovali Slavica Lemaić, predsjednica GO HDSSB-a i njezin zamjenik Mato Klarić te članovi izvršnog odbora Sanja Milošević i Željko Šimić.

– U prilog tome govore i obrazloženja za ove nove namete, a to je financiranje dovršetka započetih objekata u gradu poput bazena, uređenja tržnice i ostalog. U financijskom planu tih i drugih projekata nigdje ne stoji da će izvor financiranja biti sve veća i veća oporezivanja Brođana, a poglavito to nije govoreno u izbornoj kampanji kada su se ti objekti neprestano svečano prezentirali. Tako se nameće zaključak da je odluka o smanjivanju komunalnog doprinosa za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata na jednu kunu, koju smo i mi iz HDSSB-a pozdravili, ustvari samo prozirna varka. Gradsko vijeće je vremenski nestabilan prihod od legalizacije zamijenilo stabilnim, mjesečnim novim nametima koji idu svaki mjesec putem povećanih komunalnih naknada raspoređenim na sve Brođane. No, bojimo se da pravi razlog za ovakve represivne odluke Gradskog vijeća leži u nečem sasvim drugom, a što opet pokazuje nesposobnost gradonačelnika Mirka Duspare da planski, sustavno i razvojno vodi ovaj grad. Odluka o legalizaciji za jednu kunu obvezuje gradsku upravu da izvrši povrat sredstava građanima koji su komunalni doprinos platili po prije  definiranom iznosu, a što je ukupno nešto manje od dva i pol milijuna kuna, što su oni, naravno, potrošili i napravili rupu u proračunu. I, tako će sada zbog nepromišljenosti, a poslije zbog izborne nužnosti svi građani plaćati gradonačelnikov šlamperaj i jeftini populizam.

HDSSB se oštro protivi takvoj politici novog osiromašivanja Brođana. Štoviše, tražimo da se ukinu i fiksne naknade u računima za plin i vodu. One su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača i potpuno nezakonite. Direktori tih poduzeća dužni su ih ukinuti, jer naplatiti se može samo ono što je vidljivo da je potrošeno. Jedan od naših koraka je i peticija. Godišnji iznos tih nepotrebnih naknada je oko 500 kuna, što nikako nije zanemarivo svim kategorijama građana, a osobito obiteljima slabijeg materijalnog stanja. Poručujemo gradskim čelnicima da se umjesto novih nameta i poreza radije posvete izradi projekata kojima će Slavonski Brod povući bespovratna sredstva iz Europske unije, mada se bojimo da je za to ova godina nepovratno promašena. Budući da sam i sama bila u gradskoj razvojnoj agenciji, imam informacije da projekti nisu pripremljeni. Tako će i Brođani ove godine zajedno s ostatkom Hrvatske sudjelovati u plaćanju članarine Europskoj uniji koja iznosi nešto više od 400 milijuna eura, a neće povući ni euro iz fondova za grad Slavonski Brod. Smatramo da ova vlast ne zna izraditi projekte nego sredstva osiguravati isključivo guranjem ruke u džepove svojih osiromašenih sugrađana, zaključila je Slavica Lemaić, predsjednica GO HDSSB–a.

>> Duspara i SDP dogovorili većinu u Slavonskom Brodu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije