otovrenje festivala

Film o rušenju šest MIG-ova poslastica na Festivalu Novih

kino,otvoreno kino,festival
Vedran Balen/VLM
12.06.2013.
u 11:16

Bit će prikazano 16 vrhunskih dokumentarnih filmova, pri čemu će veliki tvrđavski trg po prvi put poslužiti kao veliko kino na otvorenom

Slavonski Brod od 14. do 16. lipnja treću godinu zaredom bit će domaćin Festivala Novih, međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji okuplja dokumentarce iz zemalja nastalih nakon pada berlinskog zida. U samo tri godine festival je prerastao u prvorazredan kulturni događaj, poznat i izvan hrvatskih granica. Bit će prikazano 16 vrhunskih dokumentarnih filmova, pri čemu će veliki tvrđavski trg po prvi put poslužiti kao veliko kino na otvorenom.

- Uz cijeli niz odličnih filmova, jedan od najatraktivnijih svakako će biti Most, dokumentarac koji govori o rušenju šest MIG-ova koji su 2. svibnja 1992. napali most između dva Broda, pokušavajući ga srušiti iz zraka. Riječ je o događaju o kojemu se u Hrvatskoj, za razliku od šibenskog "oba su pala", gotovo ništa ne zna. U snimanju smo koristili 3D računalnu tehniku – kaže direktor festivala Bernard Karakaš. 

Film Most na rasporedu je prvog dana festivala, u petak u 21.30 sati. Prije toga posjetitelji će moći pogledati retrospektivu Mediteran Film Festivala iz Širokog Brijega. U natjecateljskom dijelu, pak, posebnu pozornost privlače nagrađivani dokumentarci "Pustinja izgubljene umjetnosti" te "Plavi zid – crvena vrata" iz nama slabo poznate uzbekistanske, odnosno kosovske kinematografije. Ove će godine u sklopu festivala po prvi put biti održana i američka radionica dokumentarnog filma, organizirana u suradnji s veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu. Radionicu će voditi profesorica Amanda Pope, dobitnica nagrade Emmy, te redatelj Tchavdar Georgiev. -

U relativnom kratkom roku uspjeli smo stvoriti dobru i priznatu kulturnu manifestaciju, pravi brodski brend. Sada se na naše natječaje prijavljuju vrlo ozbiljni filmaši s vrlo ozbiljnim djelima koja se prikazuju na najvećim stranim televizijskim postajama – istaknuo je umjetnički direktor festivala Saša Karić.

>>Francuza privukla naiva pa odlučio snimiti film o Podravini

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije