Pregrada

Kiša je tek malo omela, ali ne i spriječila povorku berača

Branje
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
30.09.2013.
u 12:13

Taman da su tuča, munje i gromovi, u berbu se mora ići, grojzdje se mora pobrati, kažu berači

„Branje grojzdja“ nije omiljena jesenska manifestacija samo Pregrađanima, jer u Pregradu se tradicionalno posljednjeg vikenda u rujnu upute mnogi Zagorci. Stoga se ta manifestacija i uspjela održati već pune 43 godine. Iznimka nije bila ni ove godine, a zadovoljstvo je istaknuo i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj. - Održano je uistinu pregršt kulturnih, zabavnih i sportskih događanja kroz četiri dana. Vrijeme nas je relativno dobro poslužilo, osim u nedjelju, kad kiša ipak nije imala milosti za berače - rekao nam je Vešligaj. Ali unatoč kiši koja je jučer padala, na Trgu Gospe Kunagorske okupilo se mnogo posjetitelja, koji su od 11 sati gledali kulturno - zabavni program i pod kišobranima dočekali povorku. Iako ih je malo omela, pa ih nije bio planiran broj, kiša ipak nije spriječila berače da prikažu tradicijske običaje pregradskog kraja, kako se nekad išlo u berbu.

 Ove godine pauza

 Sve je to iz prikrajka gledao i Ivica Kovač, vjeran sudionik pregradske manifestacije, iako po prvi puta nakon 25 godina “u civilu”, bez narodne nošnje. - Jednostavno, nakon 25 uzastopnih godina sudjelovanja u berbi želio sam se malo odmoriti i vidjeti kak’ to “Branje grojzdja” izgleda s druge strane. Šteta što vrijeme nije poslužilo, ali imali smo već sličnih situacija pa nikada nismo odustali. Uvijek govorim, taman da su tuča, munje i gromovi, grojzdje se mora pobrati, rekao je Kovač, pohvalivši ovogodišnju manifestaciju i najavivši da će sljedeće godine on opet biti na čelu povorke. A osim jučer, vrijeme je ostalih tri dana bilo dobro. U petak je manifestaciju otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, doke je kroz subotu bilo mnogo sportskih turnira i izložbi.

 Hladno pivo oduševilo

 Očekivano, najviše posjetitelja okupio je koncert Hladnoga piva, koje je oduševilo prepuni središnji pregradski trg.

- S obzirom da smo na vlasti tek od polovice ove godine, mislim da smo manifestaciju uspjeli osvježiti s puno novih sadržaja i ljudi su to dobro prihvatili. Naravno, za iduću godinu ima još prostora za napredak i 44. “Branje grozdja” moramo početi pripremati već od sutra, da bude još bolje i uspješnije - zaključio je gradonačelnik Vešligaj.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije