U prostorima mesne industrije Papuk u Požegi danas je održano ocjenjivanje kulena koji su prispjeli na ovogodišnju 33. Kulenijadu.
- Na ocjenjivanje su pristigla 32 uzroka kulena od 30-ak proizvođača iz četiri slavonske županije te iz Sisačko – moslavačke županije – kazao je Bruno Horvat, direktor požeškog Ureda turističke zajednice koja organizira Kulenijadu. Dr. sc. Marko Krznarić, predsjednik Stručnog povjerenstva je kazao kako su četiri kulena zaslužila zlatnu medalju, jedanaest srebrnu, a četrnaest brončanu. Samo tri kulena su ostala bez odličja.
–Kuleni iz ovogodišnje proizvodnje su natprosječne kvalitete u usporedbi s zadnjim godinama. Razlog tomu je zasigurno i dugogodišnja proizvodnja ove delikatese naših proizvođača koji sudjeluju na ovoj manifestaciji. Oni već dobru poznaju tehnologiju, pravljenja, sušenja i čuvanja – istaknuo je dr. Krznarić. Predloženo je da ubuduće u stručnoj komisiji osim stručnjaka budu i najuspješniji kulenari, sudionici dosadašnjih Kulenijada. A kakvi su kulenovi pristigli na ocjenjivanje građani će se moći sutra uvjeriti u pješačkoj zoni.
Uz kulenove bit će i bogata ponudu sireva te vrhunskih vina. A tko je osvojio kakvu medalju saznat će se na priredbi 27. Lipnja. Generalni sponzor Kulenijade je Kutjevo d.d., a pokrovitelj Grad Požega.
>>Slavonski kulen napokon dobiva zaštitu zemljopisnog podrijetla