slavonski brod

Nizak vodostaj Save otežava plovidbu

Sava vodostaj (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
13.08.2013.
u 20:39

Vodostaj izmjeren kod Slavonskog Broda danas je iznosio 29 centimetara, a s obzirom na to da većih oborina nije bilo duže vrijeme, svakim danom i dalje je u opadanju, pa već uzrokuje znatna ograničenja u plovidbi većim brodovima

SLAVONSKI BROD - Nizak vodostaj rijeke Save kod Slavonskog Broda i nizvodno tokom prema Slavonskom Šamcu riječnim brodarima zadaje glavobolje i otežava plovidbu.

Vodostaj izmjeren kod Slavonskog Broda danas je iznosio 29 centimetara, a obzirom da većih oborina nije bilo duže vrijeme svakim danom i dalje je u opadanju, pa već uzrokuje znatna ograničenja u plovidbi većim brodovima i sličnim plovilima. Najkritičnije je na dijelu plovnog puta kod Novog Grada, gdje su veliki savski plićaci, pa na tom dijelu teretom opterećenim riječnim plovilima prijeti opasnost od nasukavanja na sprudi i pješčanicima. Iako situacija još uvijek nije kritična i plovidba se manjim brodicama i čamcima odvija bez većih poteškoća. Probleme u normalnom riječnom prometu imaju gabaritniji i dublji brodovi i teglenice koji, da bi što sigurnije prošli dionicu između Novog Grada i Jaruga, gdje se dubina Save na pojedinim točkama kreće svega 110 centimetara, trebaju znatno rasteretiti plovila kako bi im smanjili dubinu gaza. Ovo značajno poskupljuje plovidbu, a sve manja količina natovarenog tereta čini je i ekonomski neisplativom.

Uzvodno od Slavonskog Broda prema Staroj Gradiški i dalje prema Sisku do Jasenovca situacija je nešto povoljnija.

Prema priopćenju Lučke kapetanije Slavonski Brod, koje je izdano zapovjednicima brodova i sastava, zapovjednicima plovila, brodarskim poduzetnicima i tijelima sigurnosti unutarnje plovidbe, ekipa za obilježavanje unutarnjih plovnih putova ovih je dana na rijeci Savi obavila redovno razmjeravanje i obilježavanje plovnog puta na akvatoriju od Poloja (366 km) do Stare Gradiške (464 km), a izmjerena dubina plovnog puta kreće se od 150 do 260 centimetara.

Kapetan Stjepan Benić, iz slavonskobrodske Lučke kapetanije, upozorava zapovjednike brodova i brodare da širinu i gaz plovila podrede uvjetima sigurne plovidbe te da vode računa o tzv. "rezervnoj dubini i širini" plovila, a o svakom izvanrednom događaju ili opažanju obavezno izvijeste Lučku kapetaniju.

Inače, prije nešto više od dvije godine na jednom od sprudova savskog plićaka kod Novog Grada, 35 kilometara nizvodno od Slavonskog Broda, ostao je nasukan riječni tanker Siscia, dunavskog Lloyda iz Siska, koji je bio natovaren sa 850 tona eurodizela. Dva teretna broda nakon više pokušaja uspjeli su Sisciju odsukati i odvući je u sigurnije vode. Na sreću, tada nije došlo do istjecanja dizela u Savu. Siscia te godine baš i nije imala sreće jer je samo nekoliko mjeseci prije zapela za dno plitke Save kod Šapca u Srbiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije