U BJELOVARU

Pokrenuta istraga protiv vlasnice doma u kojem je izgorjelo 5 ljudi

sud
VL FOTO
22.03.2012.
u 15:20

Draženka Habdija sumnjiči se da je kao ravnateljica doma bez potrebnih odobrenja korisnike premjestila u prostorije svoje obiteljske kuće za koju je znala da ne udovoljava propisima za smještaj štićenika

Pet mjeseci nakon stravične tragedije u Domu za starije i nemoćne osobe Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru donijelo je nalog o provođenju istrage protiv vlasnice i ravnateljice doma Draženke Habdija.

U priopćenju objavljenom na službenoj web-stranici, ne otkrivajući identitet, ŽDO navodi kako je nakon provedenih dokaznih radnji utvrđeno postojanje osnovane sumnje o počinjenom teškom kaznenom djelu protiv opće sigurnosti. Sumnjiči je se da je kao ravnateljica doma bez potrebnih odobrenja korisnike premjestila u prostorije svoje obiteljske kuće za koju je znala da ne udovoljava propisima za smještaj štićenika, kao ni propisanim uvjetima za zaštitu od požara.

Podsjetimo, 7. listopada prošle godine 20-ak minuta poslije 13 sati u tu kuću udario je grom i izazvao požar u kojem je poginulo petero štićenika. Četiri su osobe odmah preminule, dok je peta podlegla ozljedama šest dana zatim na klinici u Zagrebu. Događaj je zgrozio cijelu javnost, posebno otkako se doznalo da ustanova nije imala urednu dokumentaciju. Činjenica da se na nalog o istrazi čekalo pet mjeseci podgrijala je sumnje u rad državnog odvjetništva, no Živko Slijepčević, glasnogovornik ŽDO-a, očitujući se na prozivke, poručio je da odvjetništvo u svim predmetima koje ima u radu postupa jedino i isključivo temeljem zakona i pravila struke. Neslužbeno doznajemo da je predmet zahtijevao nekoliko vještačenja te da se čekalo na njihove rezultate. Nakon pokretanja istrage odvjetništvo mora u roku od šest mjeseci donijeti odluku hoće li podići optužnicu ili odustati od progona.

Taj se rok može produžiti za još šest mjeseci, no ako se ne odustaje od progona, optužnica se mora napisati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke. Za to je kazneno djelo kazna zatvora od 3 do 12 godina.

Komentara 3

SC
SCAR
22:13 22.03.2012.

Treba tužiti grom.

BA
baš
16:05 22.03.2012.

Ukoliko je to učinila bez odobrenja korisnika i rodbine bez odobrenja nadležnih institucija, onda neka i odgovara ali ako su nadležne institucije makar malo krive, moraju odgovarati prije nje (i više).

BA
bakugan
19:14 22.03.2012.

ne sviđaju mi se ti privatni domovi za smještaj starijih i nemoćnih..uopće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije