Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manifestacija

Slavlje slasne hrane koju nam daje priroda

Gljivarijada
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/5
22.10.2012.
u 13:41

Kilogrami plodova našli su se pred stručnim okom Mladena Strižnika, vrsnog poznavatelja gljiva, a najbolje od najboljeg završilo je u kotlićima

 

Više od tisuću ljubitelja jestivih šumskih plodova okupilo se u Stubičkim Toplicama na 16. tradicionalnoj jesenskoj manifestaciji “Gljivarenje v Stubakima“ koju organizira Turistička zajednica Stubičke Toplice pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice, a u suradnji s Gljivarskim društvima.
Slasni gljivarski kotlići
Šume su pun gljiva i vrganja, a tragačima od kojih je veliki broj iz Zagreba doputovao turističkim vlakom je u prilog išlo i lijepo vrijeme. Kao i uvijek do sada ljubitelji gljiva krenuli su s košaricama u šumu, u potragu za slasnim plodovima. Nakon nekoliko sati svoje su košare ispraznili pred vrsnim stručnjakom Mladenom Strižakom iz Gljivarskog društva Kamilo Blagaić, koji je okupljenima objasnio što su to ubrali, a osim jestivih gljiva našlo se tu i zelenih pupavki, te drugih otrovnih gljiva, koje se od jestivih razlikuju u sitnim detaljima. - Ovo je prava mala škola gljivarenja - rekao je Strižnik, a iz godine u godinu Gljivarijada okuplja sve više ljudi, koji žele znati što to beru i što će na kraju jesti. Dobri poznavatelji gljiva koji godinama dolaze u Stubake znaju da su blagva i maglen, koji se jede i sirov, specijaliteti ali spadaju u zaštićenu i ne smiju se brati. Dok se obavljala determinacija plodova članovi Glivarskih društava pripremali su jela od gljiva, a mirisi iz kotlova širili su se parkom vozača podno Sljemena gdje je manifestacija održana.
Najljepše košarice
Članovi Društva Maglen iz Oroslavja počastili su posjetitelje s rižotom od gljiva, trubica i turčin s prilogom od povrća, što je nestalo u času. Oni su i nagradili tri najljepše košarice berača gljiva. Tako je prvu nagradu stolac u obliku gljive osvojila beračica Ana Oremuš, druga nagrada pripala je Mirjani Marjanović, a treća Draženki Kučak. Bilo je tu i pravih primjeraka. Vrganj od 30 centimetara pronašao je Vlado Peh iz Huma na Sutli, koji obožava gljive kao i njegova partnerica Katica pa nisu prepustili ni ovo druženje. 
U Stubake su došli i gljivari iz Varaždinske i Međimurske županije, Istre, Karlovca i drugih mjesta. Posjetitelji su mogli kušati i slasne kolače Udruge Hrvatska žena, razgledati drvene igračke, jahati konje, šetati Parkom prirode, a nastupili su i Slatinski šarmeri te KUD Matija Gubec. 

 

Više od tisuću ljubitelja jestivih šumskih plodova okupilo se u Stubičkim Toplicama na 16. tradicionalnoj jesenskoj manifestaciji “Gljivarenje v Stubakima“ koju organizira Turistička zajednica Stubičke Toplice pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice, a u suradnji s gljivarskim društvima.

Slasni gljivarski kotlići

Šume su pune gljiva i vrganja, a tragačima od kojih je veliki broj iz Zagreba doputovao turističkim vlakom je u prilog išlo i lijepo vrijeme. Kao i uvijek do sada ljubitelji gljiva krenuli su s košaricama u šumu, u potragu za slasnim plodovima. Nakon nekoliko sati svoje su košare ispraznili pred vrsnim stručnjakom Mladenom Strižakom iz Gljivarskog društva Kamilo Blagaić, koji je okupljenima objasnio što su to ubrali, a osim jestivih gljiva našlo se tu i zelenih pupavki te drugih otrovnih gljiva, koje se od jestivih razlikuju u sitnim detaljima. 

– Ovo je prava mala škola gljivarenja – rekao je Strižnik, a iz godine u godinu Gljivarijada okuplja sve više ljudi, koji žele znati što to beru i što će na kraju jesti. Dobri poznavatelji gljiva koji godinama dolaze u Stubake znaju da su blagva i maglen, koji se jede i sirov, specijaliteti ali spadaju u zaštićenu vrstu i ne smiju se brati. Dok se obavljala determinacija, plodova članovi Glivarskih društava pripremali su jela od gljiva, a mirisi iz kotlova širili su se parkom vozača podno Sljemena gdje je manifestacija održana.

Najljepše košarice

Članovi Društva Maglen iz Oroslavja počastili su posjetitelje s rižotom od gljiva, trubica i turčin s prilogom od povrća, što je nestalo ubrzo. Oni su i nagradili tri najljepše košarice berača gljiva. Tako je prvu nagradu stolac u obliku gljive osvojila beračica Ana Oremuš, druga nagrada pripala je Mirjani Marjanović, a treća Draženki Kučak. Bilo je tu i pravih primjeraka. Vrganj od 30 centimetara pronašao je Vlado Peh iz Huma na Sutli, koji obožava gljive kao i njegova partnerica Katica pa nisu prepustili ni ovo druženje. U Stubake su došli i gljivari iz Varaždinske i Međimurske županije, Istre, Karlovca i drugih mjesta. Posjetitelji su mogli kušati i slasne kolače Udruge Hrvatska žena, razgledati drvene igračke, jahati konje, šetati Parkom prirode, a nastupili su i Slatinski šarmeri te KUD Matija Gubec. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije