Policijska akcija

U šest mjeseci građani predali 857 komada vatrenog oružja

oružje (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
08.07.2013.
u 21:06

Nakon što građani odluče dragovoljno predati oružje neka ga ne diraju i nikako ne donose sami, već pozovu policiju na broj 192

Akcija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske \"Manje oružja - manje tragedija\", koja se provodi u skladu s odredbama Zakona o oružju na čitavom teritoriju Republike Hrvatske, a kojom se građanima pruža mogućnost dragovoljne predaje oružja što ga skrivaju i ilegalno posjeduju u svojim domovima ili na drugim mjestima, dodatno je aktualizirana i nadalje traje bez ikakvih sankcija, pa je na današnjoj tiskovnoj konferenciji glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić ponovo pozvala građane koji u svojim domovima nelegalno drže razne vrste opasnog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava da ih dragovoljnu predaju policiji.

Sigurnija budućnost

Nakon što građani odluče dragovoljno predati oružje neka ga ne diraju i nikako ne donose sami, već pozovu policiju na broj 192. Iz sigurnosnih razloga policijski stručnjaci posebno obučeni za rukovanje oružjem i eksplozivnim tvarima doći će na dogovorenu lokaciju i preuzeti ih. Na takav način građani će se riješiti \"zla\" u svom domu, te sebi i članovima obitelji osigurati sigurniju budućnost.

- Velik je broj nesretnih slučaja u kojima su ljudi i materijalna dobra stradali upravo od posljedica nelegalnog posjedovanja raznih eksplozivnih ili ubojitih sredstava zaostalih iz rata. Najčešće su ta eksplozivna sredstva vrlo stara, neadekvatno čuvana, oštećena, poluispravna i kao takva još opasnija da ih se dira ili drži u stanovima i kućama. Apeliramo na građane koji posjeduju takva sredstava da se što prije obrate policiji. Na poziv savjesnih građana proteklog je tjedna policija na području Brodsko-posavske županije intervenirala u dva slučaja sigurnog zbrinjavanja ubojitih sredstava. U prvom slučaju Brođanin je u svojoj obiteljskoj kući pronašao ručnu bombu M-75 koja je najvjerojatnije zaostala iz Domovinskog rata i koja je bila u vlasništvu njegovog nedavno preminulog rođaka, a u petak je u Breavcima lovočuvar pronašao odbačenu ručnu bombu tipa M-79. Još nije utvrđeno da li je bomba na mjestu pronalaska zaostala iz Domovinskog rata ili ju je netko tu odbacio, što je uistinu neodgovorno i to se nikako ne bi smjelo činiti, jer postoji velika opasnost da do nje dođu djeca ili slučajni prolaznici, te zbog nečijeg nemara i neodgovornog ponašanja nastradaju. Ovi zadnji primjeri, a i od strane policije učestali pronalasci oružja iz rata potvrđuju činjenicu da građani još uvijek kod sebe drže značajne količine raznog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava o čemu mogu bez ikakvih posljedica dojaviti policiji - apelira i upozorava glasnogovornica PU Brodsko-posavske Kata Nujić.

Puške, bombe...

U prvih šest mjeseci ove godine tijekom akcije \"Manje oružja - manje tragedija\", građani su policiji dragovoljno predali 857 komada vatrenog oružja iz tzv. kategorije \"A\" u koju spada uglavnom oružje vojnog porijekla i po hrvatskim zakonima o oružju strogo je zabranjeno, te oružja iz kategorije \"B\" koje se smije nabaviti, ali nakon toga mora registrirati. Od ukupno 857 komada vatrenog oružja iz obje kategorije građani su predali 842 komada dugog i kratkog automatskog, te rasprskavajućeg oružja poput ručnih bombi, mina i slično iz kategorije \"A\", te 15 komada dugog i kratkog oružja, repetirajućeg, poluautomatskog, pištolja i revolvera iz kategorije \"B\".

Također je policiji predano 18506 komada streljiva namijenjeno za dugo i kratko oružje i 23,5 kilograma opasnog i razornog eksploziva. To je višestruko više u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine kada su građani policiji dragovoljno predali 269 komada vatrenog oružja od čega 258 komada automatskog dugog i kratkog, te rasprskavajućeg oružja, ručnih bombi, mina i sličnih naprava iz kategorije \"A\", te 11 komada dugog i kratkog oružja, repetirajućeg, poluautomatskog, pištolja i revolvera iz kategorije \"B\". Tada je predano 27336 komada streljiva za dugo i kratko oružje i 5,1 kilogram eksploziva.

>> Žena dragovoljno predala 1150 komada nelegalnog streljiva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije