istra gori

Nekoliko požara planulo u Istri, kuće obranjene

požar (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/10
25.08.2012.
u 14:50

Dva kanadera gase, no oblak dima prekrio je cijeli grad. Luka je zatvorena jer kanader u posljednjih desetak naleta pune između Špadića i otoka Barbaran

Poreština ponovno gori. Drugi veliki požar u samo mjesec ponovno se razbuktao na širem području Baderne oko sela Banki. Vatra je zahvatila zasad neutvrđenu površinu i opasno se približila kućama, vikendicama i vinogradima u selu Banki, došavši do samog ruba naselja. Istovremeno vatrogasci su i u selu Jurići gdje je situacija još teža.

Dva kanadera gase, no oblak dima prekrio je cijeli grad. Luka je zatvorena jer kanader u posljednjih desetak naleta pune između Špadića i otoka Barbaran.

Jahte čekaju na ulaz u luku. U pomoć porečkim vatrogascima stiže pomoć DVD-a iz ostalih istarskih gradova.

Na jos dva mjesta u Istri izbili su veliki požari, kod Galižane i kod Vodnjana. Jedan od dva kanadera koji su gasili na Poreštini odletio je prema jugu na nova požarista. Kopnene vatrogasne snage gase šumu i brane maslinke od vatre, a zbog dima zatvorena je cesai Baderna-Tinjan, a promet Ipsilonom usporen.

Gori diljem Dalmacije

Kako je izvijestila Državna uprava za zaštitu i spašavanje gašenje požara otvorenog prostora na području Kosinja i dalje je u tijeku. Požar i dalje gasi oko 70 vatrogasaca , uz potporu zračnih snaga. Požar je izbio i na području Sadina blizu Kaštela. Požarom su zahvaćeni trava i nisko raslinje. U gašenju sudjeluju lokalne vatrogasne snage sa ukupno 37 vatrogasaca i 12 vozila, a pomoć je stigla i iz zraka.

U tijeku je gašenje požara na području Prugova. Požar gase lokalne vatrogasne snage sa ukupno 21 vatrogascem i 5 vatrogasnih vozila.

Požar koji je na području Dicmo – Stuble – Prisoje zahvatio 10 ha hrastove šume, smreke i trave još se gasi 27 vatrogasaca i 6 vozila, a pune ruke posla imaju i vatrogasci u Šibensko kninskoj županiji na području Svilaje. Opožarena je trava, nisko raslinje i mješovita šuma.

Vatrogasci se bore s požarom i kod mjesta Imotica u Dubrovačko neretvanskoj županiji. 

Požari i u Karlovačkoj županiji

I dalje je u tijeku gašenje požara između Donje Perjasice i Kestenjka. Opožarena je trava i nisko raslinje. U gašenju sudjeluju JVP Karlovac i lokalne vatrogasne snage. Pomoć im pružaju vatrogasne snage sa području Grada Zagreba. U tijeku je gašenje i požara na području Ličkih Jesenica, uz željezničku prugu.  Opožarena je površina od oko 5 ha.

Ključne riječi

Komentara 6

BR
BratCroat
17:29 25.08.2012.

Ovi kanaderi zlata vrijede i njihovi piloti su pravi junaci. Zrakoplovno vatrogastvo je jedino kaj ima Rvacka organizirano kak spada.

MO
morales
18:13 25.08.2012.

Čudni su i vrlo inteligentni ti požari. Uvijek znaju kada krene jak vjetar. I jako su društveni - nikada ne kreću sami, uvijek ih bukne više odjednom. A ove godine dobili su i GPS, redovito buknu u blizini mjesta, nisu to više oni stari dezorijentirani požari koji bi buknuli od "željezničke iskre" negdje u pustari. Da sam ludi paranoik, sigurno bih pomislio da je sve potpaljeno, ali nije, nema toga kod nas.

Avatar pretorijanac
pretorijanac
18:38 25.08.2012.

Kako formirati nove maslinike ,vinograde i uzeti dobre poticaje......vrlo jednostavno, neprohodan krš i gustiše kultivirati vatrom a to što ona često izmakne kontroli razlog su Srbi i ubačeni piromani !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije