Na 20. međunarodnoj manifestaciji vinogradara i vinara Sabatina 2010. koje se proteklih dana održavala u Splitu, Perušićan Ivan Šimatović Tukara osvojio je Veliku zlatnu medalju za svoje domaće vino od bazge.
Prestižnu nagradu za kvalitetu proizvoda na najvećoj hrvatskoj manifestaciji te vrste zaslužio je zahvaljujući sedmogodišnjem radu i staroj obiteljskoj recepturi.
- Previše sam iznenađen nagradom. Ne mogu vjerovati da sam bilo što dobio među tom elitom. To je kao da odem trčati 100 metara za deset sekundi, objašnjava umirovljeni časnik HV-a koji se ovim poslom počeo baviti iz dosade.
Nagrade i za pekmez i džem
Velike zasluge u proizvodnji domaćeg vina od bazge i divljih kupina te pekmeza i džema ima i Ivanova supruga Snježana. Njihov rad nagrađen je i u proizvodnji pekmeza. Naime, dobili su srebrnu medalju za pekmez od divljih kupina i brončanu medalju za džem od bazge na 4. festivalu pekmeza, džema i marmelade koje se početkom listopada održalo u Dubrovniku.
Njihova specijalnost proizvodi su od divljeg i samoniklog bilja, a kada je riječ o vinu od bazge, Šimatovići ga proizvedu 100 litara godišnje. Svoje proizvode ne prodaju nego dijele dobrim prijateljima. Kako bi se popeli dodatnu stepenicu, svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo trebaju registirati kao obrt, što im je i u planu.
- Vino nema cijene, nisam o tome uopće razmišljao. Znam da je dobro za željezo u krvi, anemiju te čišćenje organizma, ističe Šimatović i dodaje da vino od bazge ima 12 posto alkohola.
- Tajnu recepta čuvam kao zmija noge. Komplicirana je to receptura i ne dam je nikome, objašnjava kroz smijeh. Kaže kako bi jako želio da se kroz njegove proizvode upozna Lika i da se iskoriste njezini zdravi resursi.
I u Fr. rade to vino, ali recepti nisu tajna, dapače. Parfumirano, pije se za aperitif.