Dobar primjer

Za djecu s invaliditetom u Prvoj osnovnoj školi imaju i dizalo

ogulin_PXL_kar_100112_1412
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
24.02.2013.
u 18:53

Pokretna platforma omogućuje im da koriste sve školske učionice i kabinete

Smetaju me monstruozni stavovi oko učenika s invaliditetom, koji su ovih dana preplavili sve medije. Istovremeno veliki napori, ali i rezultati koji se s njima postižu u našoj, kao i u mnogim drugim školama, i koji bi trebali biti primjer, kao da nikoga ne zanimaju – reakcija je Zvonka Ranogajca, ravnatelja Prve osnovne škole Ogulin na nedavne hrvatske afere oko učenika s posebnim potrebama.

Bez prepreka

U toj ogulinskoj školi svoje obrazovanje završilo je dvoje takvih učenika. Njih četvero s cerebralnom paralizom trenutačno pohađaju nastavu.

– Uključeni su u redovni program. Sve je organizirano tako da oni, ali niti ostali kolege iz razreda zbog toga nemaju nikakvih problema. Čim su se prije nekoliko godina pojavila djeca s posebnim potrebama, odmah smo reagirali i pokrenuli projekte da normalno pohađaju nastavu. Ugradili smo pokretnu platformu kojom je omogućena komunikacija između dvije etaže. Tu nam su pomogli Karlovačka županija i resorno ministarstvo. Tako djeca koriste sve prostore u školi i odlaze u kabinete. Na oba kata uredili smo za njih i posebne sanitarne čvorove uz pomoć Grada Ogulina i Karlovačke županije. Nitko nam to nije nametnuo, nego smo sami reagirali čim se pojavila potreba – objašnjava Ranogajac.

Tvrdi također da u čitavom procesu djelatnici u školi moraju znati što rade, te koristiti svoja stručna, ali i poduzetnička znanja.

– Škole su roditelje na neki način razbahatile. Neki od njih postali su toliko besćutni da si stavljaju za pravo određivati koje će dijete ići u koji razred ili koju učionicu koristiti. Ravnatelj, stručni suradnici i nastavnici najstručniji su da to obave, i to upravo u interesu djece. Nakon svega što smo učinili da djeca s invaliditeom redovno završavaju školu, javljaju nam se i oni izvan našeg upisnog područja. Znaju kako je naša sredina opremljena, ali i senzibilizirana za njih – dodaje Ranogajec. Naglašava da oni već četiri godine koriste i asistente u nastavi.

Učitelji poduzetnici

– Zakon to, nažalost, propisuje, ali samo u teoriji. Na asistenate škola ima pravo, ali ministarstvo se nije obvezalo da će im osigurati plaće. Stoga mi sami, kao dobri poduzetnici, već godinama osiguravamo sredstva za njih. Jedne godine to smo obavili kroz javne radove Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zatim uz pomoć Grada i Županije, a na kraju kroz projekt Udruge osoba s invaliditetom – zaključuje Ranogajec.

Komentara 1

NE
NeKaTamo
13:22 25.02.2013.

I to bi tako trebalo biti normalno uvijek i svugdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije