Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
baština

Za najsnažnije – bikovanje sa žrtom i potezanje užadi

seoske (1)
presnimila Ljiljana Risek
04.08.2011.
u 07:51

Tradicionalni su pokrovitelji seoskih igara, koje već desetljećima čuvaju baštinu ivanečkoga sela, Grad Ivanec i Varaždinska županija

SALINOVEC – Penjanje po okomitom glatkom stupu, bikovanje sa žrtom, bacanje kamena s ramena, sastavljanje i rastavljanje pluga – to su tek neke od ukupno trinaest disciplina u kojima će u nedjelju svoje snage i vještine odmjeriti seoske ekipe iz Gotalovca, Gornjih Bogićevaca, Jalkovca, Poljane Biškupečke, Margečana, Stažnjevca, Lančića, Salinovca i drugih mjesta. Natjecat će se u Salinovcu, na ovogodišnjim 27. seoskim igrama, najstarijima u Hrvatskoj, koje tradicionalno organizira mjesno Društvo za sportsku rekreaciju. Predsjednik DSR-a Stjepan Hudoletnjak kaže da je sve spremno za natjecanja. Stari plugovi i stupovi za penjanje su „zglancani“, kamenje, vreće za trčanje, štapovi, štake, užad i svi ostali rekviziti su pripremljeni, a u punoj spremi su i seoski sastavi, koji nastupaju kao pratnja svake ekipe.

Salinovečke igre već desetljećima čuvaju narodnu baštinu, podsjećajući na vještine u kojima su naši stari nekad na livadama odmjeravali snage i mamili poglede mladih snaša. Igre se otvaraju u nedjelju u 10 sati, a pokrovitelji su im Varaždinska županija i Grad Ivanec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije