Župani upozoravaju

'Zbog nepripremljenosti ministarstva gubimo 2 milijarde kn!

župani
Marija Lovrenc
03.09.2013.
u 14:07

Slavonski župani i dalje apeliraju na osnivanje jamstvenog fonda jer, poručuju, same županije ne mogu u potpunosti isfinancirati projekte kandidirane za novac iz europskih fondova

Nedovršen operativni program razvoja na državnoj razini kao i nemar nadležnih institucija sljedeće će godine Hrvatsku skupo stajati, točnije oko dvije milijarde kuna, upozorili su u utorak župani pet slavonskih županija: Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije na koordinaciji održanoj u Virovitici.

– Zbog nepripremljenosti, nestručnosti i nesposobnosti ministarstava slijedeće godine gubimo 2 milijarde kuna za ruralni razvoj, novac iz europske blagajne. Nacionalni operativni program još nije dovršen, izrađuje se negdje u nekoj ladici ministarstva, ne znamo kako on izgleda i što donosi, jer nema komunikacije između županija i nadležnih ministarstava. Mi radimo sve kako bismo privukli novac i uložili ga u ruralni razvoj i ne želimo da teret gubitka novca iz europskih fondova padne na naša leđa. Naši su projekti gotovi, mi smo svoje odradili – istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Slavonski župani i dalje apeliraju na osnivanje jamstvenog fonda jer, poručuju, same županije ne mogu u potpunosti isfinancirati projekte kandidirane za novac iz europskih fondova. Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan upozorio je i na probleme u poljoprivredi koji se moraju, poručuje, rješavati u suradnji sa županijama i ministarstvom, od kojeg ovaj put očekuju reakciju.

– Nisu u pitanju prosvjedi ni cijena pšenice, nego činjenica da danas propadaju mali poljoprivrednici, a sutra će oni malo bolji. Mi imamo rješenja za sve probleme u poljoprivredi, stalno ih upućujemo ministarstvu, no nema odgovora, nema reakcije. Gdje će svi ti ljudi raditi kada obiteljska gospodarstva propadnu, ako se ova situacija nastavi? – pitao je B. Galić.

>> U Virovitičko-podravskoj županiji otvara se pet novoizgrađenih škola

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije