DONOSI MAX

Nitko ne bi bio sretniji od nas da osvojimo naslov, ali...

Hrvatska rukometna reprezentacija
Foto: NPH/Pixsell
02.01.2014.
u 21:05

Goluža je na prethodna četiri natjecanja triput bio brončani, a na debitantskom nastupu u ulozi izbornika bio je peti na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 2011. godine, donosi Max.

Početkom siječnja 2014. Slavko Goluža (42) peti će put povesti hrvatsku rukometnu reprezentaciju na velikom natjecanju. U Danskoj će odraditi svoje drugo Europsko prvenstvo.

Prije dvije godine u Srbiji bio je brončani. Goluža je već sada nakon Line Červara naš drugi najdugotrajniji izbornik na klupi rukometaša. Lino ima deset velikih natjecanja na klupi hrvatske reprezentacije, od toga je devet puta izborio polufinale. Goluža je ove godine na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj po broju nastupa na klupi prestigao Zdravka Zovka i Velimira Kljaića koji su vodili hrvatsku na po tri velika natjecanja. Goluža je drugi i po broju osvojenih medalja. Ima tri bronce. Na prvom je mjestu uvjerljivo Červar koji je u sedam godina osvojio šest medalja.

No za razliku od Goluže, Červar, Kljaić i Zovko imaju sjajnije osvojene medalje. Červar je bio zlatni na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. i na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine, Kljaić je bio zlatni na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996., dok je Zovko osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu na Islandu 1995. godine.

Goluža je na prethodna četiri natjecanja triput bio brončani, a na debitantskom nastupu u ulozi izbornika bio je peti na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 2011. godine.

Kakva mu je bila rukometna 2013. godina?

– Dobra. Opet smo osvojili medalju na velikom natjecanju, sve reprezentacije u mlađim dobnim skupinama igrale su na velikim natjecanjima. Na Mediteranskim igrama osvojili smo srebro premda to nitko nije očekivao s obzirom na to da smo došli bez najboljih igrača. Što se tiče klupskog rukometa, CO Zagreb osvojio je SEHA ligu, naša tri igrača, Lacković, Vori i Duvnjak, osvojila su Ligu prvaka... – nabrajao je zadovoljno izbornik.

Deset kandidata za medalje

Je li moglo bolje? Recimo da smo igrali finale na Svjetskom prvenstvu?

– Gledajte, moramo biti realni. Da nam je netko prije SP-a rekao hoćemo li uzeti broncu, objeručke bismo je prihvatili. Uostalom, u polufinalu smo igrali s bolesnim Duvnjakom, nekoliko igrača bilo je ozlijeđeno. U svakom slučaju moramo biti ponosni na ovo što smo napravili u 2013.

Biste li objeručke prihvatili novu broncu na Europskom prvenstvu koje 12. siječnja počinje u Danskoj?

– Zašto ne? Realan sam i znam jako dobro u kakvom smo stanju i sigurno da bih prihvatio još jedno polufinale.

Dobro, a kad ćemo konačno gledati Hrvatsku u jednom finalu?

– Sigurno je da bismo se svi mi voljeti vidjeti u finalu. Daleko od toga. Nitko ne bi bio sretniji od nas, igrača i stručnog stožera koji smo uoči svakog natjecanja dugo zajedno da se osvoji zlatna medalja. Međutim, ne pita se samo nas. I drugi žele zlato, i drugi imaju te motive. Danas u muškom rukometu ima desetak reprezentacija koje mogu osvojiti zlatnu medalju na Europskom prvenstvu.

Je li netko od naših suparnika iz prvog kruga favorit za medalju? Igramo s Bjelorusijom, Švedskom i Crnom Gorom (križamo se sa skupinom u kojoj su Francuska, Srbija, Poljska i Rusija).

– Švedska je sigurno jedan od favorita, ne samo zbog igračke kvalitete nego i zato što će igrati kao na domaćem parketu. Kopenhagen, gdje igramo skupinu, od Malmöa dijeli samo most i švedski navijači mogu doći za desetak minuta. Tako je bilo 2011. kada smo igrali s Danskom u Malmöu. Premda se igralo u Švedskoj, dvorana je bila puna Danaca – istaknuo je Goluža dodajući:

– Znate da ja ne gledam tako daleko. Mene u ovom trenutku zanima samo naš prvi suparnik, a to je Bjelorusija. Znam da smo ih uvjerljivo pobijedili u osmini finala Svjetskog prvenstva (33:24, nap. a.), ali sada će to biti potpuno drugačija utakmica. Sada će Bjelorusi biti odmorniji, to će im biti prva utakmica, a sigurno je da su štošta naučili iz te prve utakmice. Nisu oni tako loša reprezentacija. Igrali su jako dobro u Španjolskoj, a u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Danskoj bili su ispred Slovenaca koji su na SP-u bili četvrti i samo bod iza Islanda koji su također pobijedili na svom parketu. Dakle, onu utakmicu iz Španjolske moramo zaboraviti i ne trebamo se u nju pouzdati.

Crna Gora?

– Možda će netko reći da će biti lagan suparnik. Ali neće. Crnogorci su u kvalifikacijama izbacili moćnu Njemačku. I to su je pobijedili na njenu parketu. Bit će sve samo ne lagan suparnik. U tu utakmicu nikako ne smijemo ući u stilu “lako ćemo”.

Za Europsko prvenstvo u Danskoj izbornik je pozvao igrače koji su nedavno igrali na jakom turniru u Norveškoj. Na prvi dio priprema, dok se čekaju igrači iz njemačke lige (Lacković, Duvnjak, Vuković), pozvani su mlađi – Stepančić, Obranović, Mandalinić i Slišković. Samo će jedan ili dvojica od njih ići u Dansku.

– Činjenica je da je svake godine starijim igračima sve teže i teže. Ništa čudno s obzirom na to da puno igraju tijekom sezone u klubovima. Sve je manje vremena za pripreme. Mene veseli što Blaženko Lacković igra. Jer, čim igra, znači da je zdrav, a on nam je jako bitan igrač. Pokušat ću ga dovesti u najbolju formu kada bude najpotrebnije. Nije lako, imat ćemo dosta utakmica, dosta i putovanja.Budemo li igrali u završnici, u dva tjedna promijenit ćemo tri grada – Kopenhagen, Aarhus i Herning. Puno naših igrača igralo je ove sezone u Ligi prvaka i na nacionalnim prvenstvima, došlo je do umora.

Bit će novosti u fazi napada

To se najviše odnosi na Kielce gdje su Čupić i Štrlek malo ispali iz forme. To se dobro vidjelo na turniru u Norveškoj.

– Treba znati da su njih dvojica prije tog turnira dobila šest-sedam dana slobodno. Bili su u krizi, ali sad već obojica igraju jako dobro, a posebno me veseli da su zdravi.

Hoće li biti igračkih novina u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj?

– Hoće. I to u fazi napada. Obrana nam je zasad u redu. Treba samo neke igrače obrane vratiti u formu. Ako je netko pomno pratio turnir u Norveškoj, već smo tamo pokazali neke nove stvari u napadu. I to protiv Francuza u drugom poluvremenu. Nismo to puno igrali, takav sam imao dogovor s Domagojem. Po meni je to dobro izgledalo.

U odnosu na SP u Španjolskoj, imate novi stručni stožer u kojem je Zdravko Zovko, vaš nekadašnji izbornik, sada u ulozi savjetnika trenera.

– Sve je to u redu. Na to ne bih trošio previše riječi – zaključio je Goluža.

Božić i Nova godina?

– U Zagrebu, u krugu obitelji – zaključio je hrvatski izbornik Slavko Goluža.

Komentara 1

DA
Dario--
22:45 02.01.2014.

Imaju dvije greške u tekstu,pokojni Velimir Kljaić je reprezentaciju vodio na samo 2 takmičenja a to su OI 1996 i SP 1999!Druga greška je vezana za Zdravka Zovka,da Zovko jest vodio reprezentaciju 3 velika takmičenja(EP1994,SP 1996 i EP 2000) !Ali je spomenuto da je osvojio samo srebro na SP 1995,nije spomenuta naša prva medalja na velikim takmičenjima to je bronca sa EP u Portugalu 1994!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije