Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbacio mogućnost abdikacije

Bio je i hospitaliziran: Norveški kralj nije viđen u javnosti od veljače

Foto: Profimedia
1/5
23.04.2024.
u 11:42

Harald nije viđen u javnosti otprije odlaska na odmor u veljači. Kući se vratio početkom prošlog mjeseca, a iz bolnice u Maleziji prevezen je zrakoplovom za evakuaciju.

Norveški kralj Harald, koji je navršio 87 godina trajno će smanjiti broj službenih aktivnosti u kojima je dosad sudjelovao, nakon nedavnih zdravstvenih problema, objavila je u ponedjeljak kraljevska palača.

Harald je najstariji živući monarh u Europi, a u veljači je za vrijeme odmora koji je provodio u Maleziji hospitaliziran zbog infekcije. Nakon toga mu je ugrađen srčani stimulator zbog usporenog rada srca.

Kralj je u ponedjeljak nastavio s ustavnim dužnostima šefa države nakon gotovo dva mjeseca bolovanja. Istodobno je odbacio mogućnost abdikacije, podsjetivši da je njegova prisega kao kralja doživotna. "Kralj će ubuduće prilagoditi svoj program, s obzirom na životnu dob. To znači da će trajno smanjiti broj i opseg aktivnosti u kojima sudjeluje", stoji u priopćenju palače.

VEZANI ČLANCI:

 

 

Harald nije viđen u javnosti otprije odlaska na odmor u veljači. Kući se vratio početkom prošlog mjeseca, a iz bolnice u Maleziji prevezen je zrakoplovom za evakuaciju. U njegovoj odsutnosti očeve je dužnosti obavljao prijestolonasljednik Haakon. Kralj Harald V. je posljednjih godina više puta hospitaliziran zbog infekcija, a prethodno je bio podvrgnut operaciji srca i karcinoma.

Danska kraljica Margrethe II. (84) u siječnju je odstupila s dužnosti nakon 52 godine vladavine, prepustivši prijestolje svome sinu Frederiku.

VIDEO Jole o putovanju u Dubai: 'Sve je skupo, ali bitno mi je da djeca osjete različitost kultura'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije