Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imaju istu priču

Nevjerojatna slučajnost! Prije 11 godina Danska je kao rezerva osvojila Euroviziju u Malmöu

Foto: Instagram screenshot
1/21
08.05.2024.
u 11:35

Prije 11 godina ista stvar se dogodila i Danskoj, a koja je bila rezerva u nacionalnom natjecanju za odlazak na europsku scenu gdje je slavila i to u Malmöu

Baby Lasagna doslovce je rasturio na eurovizijskoj pozornici u prvoj polufinalnoj večeri. Kladionice su ga još digle kao favorita za osvajanje ovog natjecanja, Europa se divi fenomenalnoj izvedbi Hrvata koji kao da je pozvao Eurosong na svoj koncert, a svi ostali su bili predgrupa. Ako se prisjetimo Baby Lasagna je na Doru došao kao rezerva, a to je natjecanje osvojio i krenuo na Eurosong. Vodio je "mrtvu trku" sa švicarskim predstavnikom Nemom, no sada ga je definitivno "prešišao" i ostavio u "prašini". 

Osim toga, nevjerojatno je, ali prije 11 godina ista stvar se dogodila i Danskoj koja je bila rezerva u nacionalnom natjecanju za odlazak na europsku scenu gdje je slavila i to u Malmöu. Producenti danske nacionalne izborne emisije za Euroviziju, Dansk Melodi Grand Prix, sastavili su 2013. popis od deset izvođača koji će se boriti za odlazak na Eurosong.

Ipak, tada danske predstavnice Emmelie de Forest nije bilo na popisu. Tekstopisci Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen i Thomas Stengaard izvorno su napisali Only Teardrops s namjerom da ga koristi neka druga zemlja na natjecanju te godine. Ole Tøpholm, danski eurovizijski komentar, prisjetio se tog natjecanja: - Pjesma izvorno nije trebala biti na Dansk Melodi Grand Prixu. Dospjela je tamo samo zato što je još jedna pjesma izbačena iz natjecanja prije nego što su ljudi saznali kojih je deset pjesama izvorno odabrano. Pjesma je bila gotovo zamjenski znak.

 

VEZANI ČLANCI:

 

 

FOTO Baby Lasagna imao odličan nastup! Cijela dvorana je pjevala s njim "Rim Tim Tagi Dim"

1/58

 

Pjesma je bila poslana u njemački selekcijski proces, ali tamošnji žiri nije odabrao pjesmu da se natječe u izboru. Emmelie de Forest osigurala je Danskoj treću pobjedu na Eurosongu. Prvi put Danci su osvojili Eurosong davne 1963. godine s pjesmom 'Dansevise' koju su izveli Grethe i Jørgen Ingmann. Na drugu pobjedu čekali su 37 godina kada su 2000. Olsen Brothers s pjesmom 'Fly on the Wings of Love'. Danska nema toliko uspjeha na natjecanju kao primjerice Švedska. Nakon pobjede Emmelie de Forest, Danci su 2014. završili na devetom mjestu. Godinu dana kasnije i 2016. nisu se plasirali u finale, a 2017. završili su na 20. mjestu. 

Rasmussen s pjesmom 'Higher Ground' 2018. završili su na devetom mjestu, a Leonora 2019. završila je na 12. mjestu s pjesmom 'Love is Forever'. Natjecanje je 2020. otkazano zbog pandemije Covid-19, a Danska se nije uspjela plasirati u finale od 2021. pa do 2023. godine. Ove godine predstavlja ih Saba s pjesmom 'Sand', piše 24 sata. Inače, Zsa Zsa je odustala od Dore dan prije nego što su bile objavljene pjesme, a priliku je dobio Baby Lasagna. Trenutačno našem predstavniku šanse rastu iz sata u sat, a mnogi mu predviđaju pobjedu i da će sljedeće godine Eurovizija biti održana u Zagrebu. 

 

VIDEO: Mia Dimšić: "Ponos! Lasagna ima bogomdan stav, vjerujemo u pobjedu!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije